Ο Λέτα φεύγει, ο Ρέντζι έρχεται

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα να παραιτηθεί για να δώσει τη θέση του στο νέο γραμματέα των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι, ο οποίος - σε ομιλία του σήμερα στην συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος- δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, σε μια νέα κυβέρνηση με ορίζοντα μέχρι το 2018.  

"Δεν φοβάμαι να πάρω το ρίσκο και να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός, είτε με νέες εκλογές, είτε με απευθείας ανάθεση" είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι, ο 40χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας. 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Ενρίκο Λέτα "είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί απόψε". Συγκεκριμένα πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί το βράδυ στο Κυρηνάλιο —το προεδρικό μέγαρο— για να υποβάλει την παραίτησή του.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ιταλικό τύπο, εκπρόσωποι του Ρέντσι σήμερα το πρωί πρότειναν στον Ιταλό πρωθυπουργό να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών, για να σταλεί το μήνυμα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρεί την ενότητά του.

Επίσης, ο ίδιος ο Λέτα, ο οποίος δίνει μάχη για το πολιτικό του μέλλον- ακύρωσε επίσημο προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό και επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του PD.

"Προτιμώ να περιμένω στο γραφείο μου τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ώστε όλοι να μπορέσουν να κάνουν ελεύθερα τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους όπως κρίνουν εκείνοι", ανέφερε ο Λέτα.

Ο Λέτα επανέλαβε χθες- κατά τη διάρκεια παρουσίασης του κυβερνητικού του προγράμματος - ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο. Αυτό ίσως σημαίνει ότι εννοεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία. Η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματός του που συμπαρατάσσονται με τον Ρέντσι, να τον καταψηφίσουν δημόσια.

Άλλες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι ασκούνται όλο και πιο ισχυρές πιέσεις στον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήδη απόψε.

Ωστόσο, ενώ χθες ολόκληρος ο ιταλικός Τύπος έγραφε πως επίκειται η αποχώρησή του, ο Λέτα ανέτρεψε την κατάσταση, αψηφώντας ανοικτά τον αντίπαλό του.  

"Είμαι άνθρωπος των θεσμών", δήλωσε ο Λέτα προσθέτοντας πως "δεν είναι στο DNA μου να διακόψω τη δράση μου στην υπηρεσία της χώρας".