Οι ευρωεκλογές φρενάρουν την εσωτερική μετανάστευση

Σοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε το μήνυμα που έστειλαν οι Ελβετοί κατά της ιδέας της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της.  

Στο πρόσφατο δημοψήφισμα που διοργάνωσε το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα SVP/UDC- το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο- οι Ελβετοί είπαν "όχι" στην μαζική μετανάστευση στη χώρα τους, θεωρώντας ότι αυτή ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ελβετία τα τελευταία χρόνια, όπως για την έλλειψη στέγης, τα υπερφορτωμένα δημόσια μέσα μεταφοράς και την παραμόρφωση του τοπίου από τις οικοδομές του κατασκευαστικού τομέα. 

Tο αποτέλεσμα προκάλεσε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετίαςαλλά φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη και σε άλλες, αντίστοιχες φωνές, σε πολλές χώρες της ενωμένης Ευρώπης. 

Μία ημέρα μετά - και παρά την έντονη αντίδραση και τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων - τη διεξαγωγή παρόμοιου δημοψηφίσματος και στην Αυστρία ζήτησε η ακροδεξιά της χώρας. Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε ευθαρσώς ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα έβγαινε όπου και αν γινόταν και ότι η Ε.Ε. καλά θα κάνει να δείξει σεβασμό στη γνώμη των πολιτών, γιατί "αυτό ονομάζεται δημοκρατία".

Η ανοδική τάση των ευρωπαϊκών εθνικιστικών κομμάτων σε δημοσκοπήσεις και η διάθεσή τους να σαμποτάρουν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ε.Ε. εντός των συνόρων της, έχει προκαλέσει "πονοκέφαλο" στους αξιωματούχους, 100 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος αποτελεί μια πολιτική νίκη με ισχυρό συμβολισμό για το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Εάν, μετά την Ελβετία, και η Αυστρία (οι πιο "ευρωπαϊκές" από όλες της χώρες της Ε.Ε.) αποφασίσει να "κλείσει" τελικά τα σύνορα της, πολλοί αναρωτιούνται ποιες άλλες χώρες θα ακολουθήσουν με ανάλογα δημοψηφίσματα και τελικά πόσο θα αντέξει η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων - βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - απέναντι σε "λαϊκίστικες" επιθέσεις. 

Εκτός, πάντως, από το ιδεολογικό "λάθος" στην απόφαση της Ελβετίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα σύμφωνα ελεύθερης μετακίνησης αφορούν σημαντικούς οικονομικούς τομείς της Ε.Ε., όπως οι μεταφορές, το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων - ή ακόμη και η έρευνα - και η αθέτησή τους υπονομεύει το σύνολο της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.