Ο πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας
Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ελβετία μετά το δημοψήφισμα που οργάνωσε η δεύτερη και στην οποία οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της εισροής μεταναστών προς τη χώρα τους.
Το δημοψήφισμα έγινε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού ελβετικού κόμματος και πήρε οριακή πλειοψηφία.
Η Ε.Ε. καταγγέλλει ότι πρόκειται για "ευθεία παραβίαση" της συμφωνίας που είχε με την Ελβετία για "ελεύθερη μετακίνηση προσώπων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία".
"Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής στο σύνολο των σχέσεων" των κρατών μελών της με τη Βέρνη, προειδοποίησε ταυτόχρονα.
Για "σημείο καμπής" έκανε λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, που προέβλεψε ότι "η αλλαγή του συστήματος θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ελβετία", μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βέρνη.
Η πρόταση που έθεσε σε δημοψήφισμα το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) υποστηρίχθηκε από το 50,3% των εκλογέων και πάνω από τα μισά καντόνια της ομοσπονδίας. Το αποτέλεσμα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί "την πλήρη αναμόρφωση της πολιτικής της Ελβετίας όσον αφορά την μετανάστευση", είπε ο ηγέτης του SVP Τόνι Μπρούνερ. "Είναι σαφές ότι η μετανάστευση θα πρέπει να περιοριστεί σε μεγάλη κλίμακα", πρόσθεσε, χαιρετίζοντας την "ενάργεια" των ψηφοφόρων. Πανηγυρικής υποδοχής έτυχε το αποτέλεσμα από άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.
Ο ρυθμός της μετανάστευσης (20%) προς την Ελβετία είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Περίπου 80.000 μετανάστες εγκαθίστανται στην Ελβετία κάθε χρόνο. Υπάρχει ευρέως η πεποίθηση ότι οι μετανάστες αυτοί επιβαρύνουν τις δημόσιες υποδομές της Ελβετίας, όπως και την αγορά στέγης και εργασίας.
Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και οι ενώσεις των επιχειρηματιών, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχαν προειδοποιήσει ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Ελβετίας- ΕΕ για το μεταναστευτικό θα ωθήσει τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν το σύνολο των διμερών σχέσεων.
Σχεδόν η μία στις τρεις θέσεις εργασίας στην Ελβετία εξαρτάται άμεσα από το διμερές εμπόριο με την ΕΕ, όπου κατευθύνεται επίσης το ένα τρίτο των ελβετικών εξαγωγών. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των μεταναστών προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ.