Όχι στους Ευρωπαίους μετανάστες είπαν οι Ελβετοί

Οι Ελβετοί είπαν σήμερα "ναι" στο "τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών", στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο διοργανώθηκε από το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα SVP/UDC, το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα,  υπέρ της πρότασης να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση τάχθηκε το 50,3% των Ελβετών εκλογέων.

Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της, και το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι "λυπάται πολύ" για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι θα "εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία" . 

Το αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά διμερών συμφωνιών κι ενδέχεται να προκαλέσει έντονη ενόχληση στις πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στο ελβετικό έδαφος.

 

Καταπάτηση της συμφωνίας ελεύθερης διακίνησης πολιτών;

Οι κάτοικοι της Ελβετίας κλήθηκαν σήμερα να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στο παλαιό σύστημα εισόδου μεταναστών στη χώρα, με βάση τις ποσοστώσεις.

Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση. Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, ύστερα από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ.

Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας σταδιακά από το 2002, οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως. Σήμερα ωστόσο η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή SVP/UDC.  

Το SVP/UDC υποστηρίζει ότι η μαζική μετανάστευση Ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελβετία, όπως για την έλλειψη στέγης, τα υπερφορτωμένα δημόσια μέσα μεταφοράς και την παραμόρφωση του τοπίου από τις οικοδομές του κατασκευαστικού τομέα.

Το κόμμα ανέλαβε πρωτοβουλία καταφέρνοντας να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος κατά της μετανάστευσης.