Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, αυτό το Σαββατοκύριακο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε σήμερα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και συζήτησαν για τη Συρία, το Ιράν, την κρίση στην Ουκρανία και το "ρήγμα" που έχουν προκαλέσει οι αμερικανικές παρακολουθήσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών - στις οποίες παρευρέθηκε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ - βρέθηκε επίσης η διαπραγμάτευση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε περάσει μια δύσκολη περίοδο τους τελευταίους μήνες. Ανυπομονώ να γυρίσουμε σελίδα και να επικεντρωθούμε στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ υποστήριξε ότι οι διαφορά απόψεων δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την σχέση των δύο χωρών και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι "βήμα-βήμα θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις".
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Τζον Κέρι δήλωσαν ότι, για να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία, οι παραχωρήσεις του προέδρου Γιανουκόβιτς δεν αρκούν και ότι ο ίδιος μπορεί να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι οι "εξωτερικές δυνάμεις" δεν πρέπει να αναμιχθούν στην κρίση, τονίζοντας πως επαφίεται στον ουκρανικό λαό να την επιλύσει.
Εν τω μεταξύ, στο Μόναχο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Στη διάσκεψη για την Ασφάλεια θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 20 αρχηγοί κρατών, 50 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη του Μονάχου, το "παρών" αναμένεται να δώσουν ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ και ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται, εκτός των άλλων, ο εμφύλιος στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.