Ο πρόεδρος της "εμπόλεμης" Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, υπέγραψε σήμερα το νόμο αμνηστίας στους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, σε μια νέα προσπάθεια να εξομαλύνει την πολιτική κρίση .
Αλλά αυτή η κίνηση από τον Γιανούκοβιτς, ο οποίος παραμένει πολιτικά ενεργός παρά την αναρρωτική άδεια την οποία πήρε ξαφνικά χθες, δεν είναι αρκετή για να τερματίσει τις συχνά βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Κιέβου, οι οποίες πλέον εξαπλωθέι σε πολλές περιοχές της "δυτικής" Ουκρανίας.
Η αντιπολίτευση οργισμένη απέρριψε την αμνηστία, επειδή θέτει ως όρο την αποχώρηση των διαδηλωτών από τους δρόμους και τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια και κατηγόρησε τον Γιανούκοβιτς για παραβίαση του Συντάγματος και "μαγείρεμα" της προχθεσινής ψηφοφορίας.
Επιπλέον, μια ριζοσπαστική εθνικιστική ουκρανική ομάδα που βρίσκεται πίσω από τα περισσότερα βίαια επεισόδια, προβάλει συνεχώς νέες σκληρές απαιτήσεις, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο 63χρονος ηγέτης της χώρας , ο οποίος φαίνεται όλο και πιο απομονωμένος σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη Δύση και τον πρώην Σοβιετικό ηγεμόνα της Ουκρανίας, τη Ρωσία, ξαφνικά αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του την Πέμπτη , δηλώνοντας ότι πάσχει από πνευμονική ασθένεια και υψηλό πυρετό.
Διαβάστε ακόμα: Διαδηλωτής καταγγέλλει ότι τον σταύρωσαν και τον βασάνισαν
Εν τω μεταξύ, η ένταση στα οδοφράγματα παραμένει υψηλή, μετά και τις τελευταίες καταγγελίες ακτιβιστών για βασανιστήρια από το καθεστώς. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, ο στρατός, καλεί πλέον τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αναλάβει ενεργό δράση, ώστε να τερματιστεί η κρίση στη χώρα.
"Οι στρατιωτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι του υπουργείου Αμυνας, καλούν τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (δηλαδή τον αρχηγό του κράτους) να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα", τονίζεται στην ανακοίνωση.