Συνάντηση Κέρι-Μέρκελ με φόντο τις παρακολουθήσεις

Στο Βερολίνο θα βρεθεί την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος θα γίνει δεκτός στην Καγκελαρία από την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται τα θέματα διατλαντικών σχέσεων και διεθνούς διπλωματίας, ενώ δεν αποκλείεται οι συνομιλίες να πραγματοποιούνται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Ο Κέρι, ο οποίος θα λάβει μέρος και στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, θα συναντηθεί και με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων των τηλεφωνημάτων της Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι "μια τακτική όπου ο σκοπός (προστασία από τρομοκρατία) αγιάζει τα μέσα, πλήττει την εμπιστοσύνη και καλλιεργεί δυσπιστία και στο τέλος δεν υπάρχει περισσότερη, αλλά λιγότερη ασφάλεια".

Η Καγκελάριος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα μιας συμφωνίας "μη κατασκοπίας" με τις ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Γερμανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει ζήσει ως έφηβος στο Βερολίνο, όταν το 1950 ο πατέρας του υπηρετούσε ως διπλωμάτης στην Ύπατη Αρμοστεία των ΗΠΑ στην πόλη.