Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ευρωρωσική σύνοδο στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα της ατζέντας την πολιτική και κοινωνική κρίση στην Ουκρανία.
O Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε ανοικτά κατά των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στα "οικογενειακά" της Ουκρανίας, κάτι που κάνει και ο ίδιος, όπως υποστήριξε.
"Εάν οι Ουκρανοί χρειάζονται μεσολαβητές, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι, όμως όσο περισσότεροι οι μεσολαβητές, τόσο περισσότερα τα προβλήματα", είπε ο Πούτιν, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στο Κίεβο.
Απατώντας στις επικρίσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, για τις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα στο Κίεβο, ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία "δεν θα παρέμβει ποτέ" στις υποθέσεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, όταν πριν δύο μήνες το Κίεβο ήταν έτοιμο να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώην "μαμά" Μόσχα απείλησε με οικονομικό αποκλεισμό, καθώς θέλει το Κίεβο στην υπό τη Ρωσία τελωνειακή ένωση.
Τότε, η απόφαση του Ουκρανού προέδρου να μην υπογράψει τελικά τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, με τον επιχείρημα ότι θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την Ουκρανία, προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία από την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία σέβεται πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων της, αλλά και ότι κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις με ανεξάρτητο τρόπο. "Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εάν, στο ζενίθ μιας κρίσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συμμετείχε σε μια αντιευρωπαϊκή συγκέντρωση και άρχιζε να δίνει συμβουλές στους διαδηλωτές", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι, εάν η αντιπολίτευση ανέβει στην εξουσία, η Μόσχα δεν θα ακυρώσει το δάνειο των 15 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει χορηγήσει στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι "θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω".