Ενισχύεται το αντι-ισλαμικό αίσθημα στη Γαλλία

Απειλή για την εθνική τους ταυτότητα θεωρούν την ισχυρή παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας “Le Figaro” το το 43% των ερωτηθέντων βλέπει ως απειλή την παρουσία της κοινότητας των μουσουλμάνων ενώ μόλις το 17% θεωρεί ότι αυτή εμπλουτίζει την κοινωνία.

Την ίδια ώρα ένα ποσοστό της τάξης του 43% τάσσεται κατά της οικοδόμησης νέων τζαμιών, από 39% το 2010, ενώ το 63% εξέφρασε την αντίθεσή του στο να επιτρέπεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες δημόσια, από 59% πριν από δύο χρόνια.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι για το 60% των Γάλλων το Ισλάμ είναι πλέον “πολύ σημαντικό” για τη χώρα σε ό,τι αφορά την επιρροή του και την προβολή του, έναντι 55% που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Από την πλευρά της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία ο πρόεδρος του Γαλλικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μουσάουι, υποστήριξε ότι “το Ισλάμ έχει βγει από τη σφαίρα της θρησκείας κι έχει καταστεί πολιτικό ζήτημα”.

Ο ίδιος απέδωσε το φόβο προς το Ισλάμ στην επιχείρηση χειραγώγησης του πληθυσμού από τον πολιτικό κόσμο.