Συρία-Γενεύη 2: Αύριο η κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα διεξάγεται στη Γενεύη από το πρωί, με συνεχής ανατροπές.  

Νωρίτερα, όλα έδειχναν ότι οι πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη 2 θα ακυρώνονταν, καθώς η αντιπολίτευση (φωτ) ζητούσε από την κυβερνητική αντιπροσωπεία να υπογράψει το πρωτόκολλο για μια μεταβατική κυβέρνηση και η Δαμασκός απειλούσε να αποσύρει τους διαπραγματευτές της οριστικά.   

Διαβάστε σχετικά:  Συρία - Γενεύη 2: Καμία ελπίδα για διάλογο κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

Τελικά όμως, ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, ο Λάκνταρ Μπραχίμι, ανακοίνωσε απόψε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν και θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπραχίμι, η συριακή αντιπροσωπεία τελικά δέχθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης.  

"Οι διαπραγματεύσεις θα βασιστούν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διεθνείς δυνάμεις τον Ιούνιο του 2012, με την οποία ζητούσαν από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης" δήλωσε ο κοινός απεσταλμένος.  

Ο διεθνής μεσολαβητής επεσήμανε ότι η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα παραμείνουν στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες. 

"Δεν αναμέναμε ποτέ ότι θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι, όμως είμαι σίγουρος ότι οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται",είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρχίμι. 

Ο κοινός απεσταλμένος παραδέχθηκε επίσης ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια ζητήματα που τίθενται προς συζήτηση.

"Ένα από τα πολλά πράγματα που ελπίζουμε να επιτύχουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές σχετικά με πολλά από αυτά τα ζητήματα", εξήγησε ο ίδιος.