Τα χημικά της Συρίας δεν θα πέσουν στη Μεσόγειο

Τ διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν θα απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας έλαβαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Greenpeace, η Oceanica και η WWF, από τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιπλέον, ο διευθυντής του OPCW ενημέρωσε τις οργανώσεις ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω - μέσα σε ειδική δεξαμενή αμερικανικού πλοίου) γιατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά. 

Διαβάστε ακόμα: Στην Κρήτη θα φτάσουν τα χημικά της Συρίας

Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και στο Μοντρέ -για πολλοστή φορά- με την Ιταλίδα ομόλογό του, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή κοινής επιστολής των δύο μεσογειακών χωρών προς τον διευθυντή του OPCW.

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Σε ιταλικό λιμάνι η μεταφόρτωση των χημικών της Συρίας - Στο Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας θα μεταφορτωθούν σε αμερικανικό πλοίο, όπου και θα καταστραφούν σε διεθνή ύδατα