Χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, όπως ήταν αναμενόμενο, προσήλθαν σήμερα η Δαμασκός και η Δύση στην έναρξη των συνομιλιών της Γενεύης 2, τη πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης , υπό την αιγίδα των διεθνών δυνάμεων.
Τόσο η κυβέρνηση της Συρίας όσο και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πικρές κατηγορίες ο ένας στον άλλο περί "προδοσίας" κάνοντας για άλλη μια φορά φανερό ότι οι θέσεις των δύο εχθρικών "στρατοπέδων" είναι ασυμβίβαστες.
Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και ο γενικά μειλίχιος- σε ρόλο πυροσβεστήρα- γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενεπλάκη σε αντεγκλήσεις με τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας .
Ο Σύρος αξιωματούχος, όπως και ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης, είχε στη διάθεσή του 10 λεπτά για να μιλήσει. Καθώς όμως είχε υπερβεί το χρόνο του, ο Μπαν Γκι Μουν αποφάσισε να τον διακόψει. Ο Μουάλεμ αγνόησε τα συνεχή κουδουνίσματα και συνέχισε για άλλο ένα τέταρτο. "Εσείς ζείτε στη Νέα Υόρκη και εγώ στη Συρία. Έχω το δικαίωμα να δώσω τη συριακή εκδοχή σε αυτό εδώ το φόρουμ", είπε στον Μπαν ο οποίος του επισήμανε ότι με τη στάση του αυτή δεν συμβάλει στην "εποικοδομητική ατμόσφαιρα" που ζήτησε ο ίδιος να επικρατήσει στη σύνοδο.
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μοντρέ της Ελβετίας, η Δαμασκός χαρακτήρισε πλαστή και "πολιτικοποιημένη" την χθεσινή έκθεση με φωτογραφίες που εικονίζουν βασανιστήρια και εκτελέσεις 11.000 κρατουμένων και προειδοποίησε ότι η απομάκρυνση του Άσαντ αποτελεί ''κόκκινη γραμμή" για την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης.
Με την έναρξη της διάσκεψης, η συριακή αντιπολίτευση - υποστηριζόμενη από τη Δύση και τον Αραβικό κόσμο- ζήτησε από την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης να υπογράψει άμεσα την συμφωνία "Γενεύη 1" για την αφαίρεση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι ο 'Ασαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια "σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση".
Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών από την πλευρά του, τόνισε για άλλη μία την πάγια θέση της Δαμασκού, ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν θα παραιτηθεί. Ο Ομράν αλ Ζόχμπι κατηγόρησε μάλιστα τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ότι "ψεύδονται" , διασπείροντας "λάθος πληροφορίες" και "παραποιώντας την αλήθεια" για τη χώρα του.
Προβλέποντας το μάταιο της υπόθεσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης, δήλωσε πως "αυτές τις μέρες δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα" αλλά ελπίζει πως "στο τέλος της σημερινής ημέρας, θα έχουμε φθάσει σε ένα αποτέλεσμα που να επιτρέπει μια συνέχιση των διαπραγματεύσεων".
"Ήδη υπήρξε μια μικρή πρόοδος καθώς είναι η πρώτη φορά που τα μέρη που είναι παρόντα στη Συρία, κάθονται μέσα στην ίδια αίθουσα" είπε με ψήγματα αισιοδοξίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, συνδυαστικά με την δύναμη της διπλωματίας, ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα για την επιτυχία της διάσκεψης στο Μοντρέ, απευθύνοντας έκκληση "να τερματισθούν οι βιαιότητες και η σύγκρουση" ενώπιον 13.000 πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Δείτε: Ποιοι συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη της Γενεύης
Ως συμπέρασμα. αναλυτές και συμμετέχοντες θεωρούν ότι η πρώτη συνάντηση των αξιωματούχων, που είχε ως στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας στη Συρία, έγινε σε ατμόσφαιρα τεταμένη, σημαδεύτηκε από έναν πόλεμο λέξεων και διαφάνηκε η αδυναμία των εμπλεκόμενων πλευρών να συμφωνήσουν για τον μελλοντικό ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Εκτός από την αναμενόμενη διαφωνία της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσής, διχασμένες είναι και οι δύο υπερ-δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία.
Ρώσοι και Αμερικανοί συνεχίζουν να ερμηνεύουν διαφορετικά τις βασικές αρχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2012, στη λεγόμενη "Γενεύη 1". Οι Δυτικοί μιλούν για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ, μια προϋπόθεση που απορρίπτεται από τους Ρώσους και τους υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος.