Δεύτερη μέρα επεισοδίων στο Κίεβο

Άλλο ένα 24ωρο βίαιων συγκρούσεων έζησε το Κίεβο καθώς τα δακρυγόνα, οι πέτρες και οι βόμβες μολότοφ έκαναν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας να μοιάζει με πεδίο μάχης. Τα άγρια επεισόδια στην ουκρανική πρωτεύουσα ξεκίνησαν προχθές τη νύχτα και οι διαδηλωτές μοιάζουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους, παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι.  

Για δεύτερη νύχτα χθες, φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκρούονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους γύρω από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, με αφορμή το νόμο κατά των διαδηλώσεων, που θα αρχίσει εφαρμόζεται από την Τετάρτη και προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους καταλαμβάνουν κτίρια, κλείνουν δρόμους και φοράνε κουκούλες κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων. 

Στις συμπλοκές και τις οδομαχίες - που συνεχίστηκαν και την ημέρα - 80 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό τους από τις αρχές. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, από τους οποίους οι δύο κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό τους από αστυνομικούς. 

"Με πέταξαν στο έδαφος βίαια, άρπαξαν το κράνος, στο οποίο αναγραφόταν 'Τύπος', με χτύπησαν τουλάχιστον δύο φορές με ρόπαλο στο κεφάλι, μου έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και με έβαλαν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας", διηγείται ο δημοσιογράφος, Ντμίτρο Μπάρκαρ του Radio Svoboda, που είναι η ουκρανική υπηρεσία του αμερικανικού ραδιοσταθμού Radio Free Europe/Radio Liberty.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν οι ταραχές, ενώ o Πρόεδρος της χώρας, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εμφανίστηκε ενωτικός.

“Σας καλώ σε διάλογο, σε ένα συμβιβασμό για το καλό της χώρας μας. Πιστεύω στους πολίτες αυτής της χώρας και τη σοφία τους. Είμαι πρόθυμος να υπηρετήσω το λαό και τη χώρα με καλή πίστη, μέχρι την τελευταία μου πνοή, για όσο διάστημα ο λαός με εμπιστεύεται”, δήλωσε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.