Για πρώτη φορά δημοσίως, το Βατικανό βρίσκεται αντιμέτωπο με τα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς, κατά τη διάρκεια ακρόασης του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Οι ανώτατοι κληρικοί και αξιωματούχοι της Αγίας Έδρας αντιμετωπίζουν ένα μπαράζ σκληρών ερωτημάτων όπως γιατί να δεν επιτρέπουν την κοινοποίηση όλων των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις παγκοσμίως αλλά και τι έκαναν στην πραγματικότητα για να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.
"Η Καθολική Εκκλησία πρέπει να είναι περισσότερο διαφανής ως προς τους χειρισμούς της αναφορικά με τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της και να φροντίζει για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων", ανακοίνωσε η επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, απάντησε ότι η Αγία Εδρα εξέδωσε οδηγό προς τις εκκλησίες της σε εθνικό επίπεδο ενώ, μη κυβερνητικές οργανώσεις Καθολικών έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την σεξουαλική κακοποίηση. "Το πλαίσιο αυτό, αν εφαρμοστεί σωστά, θα βοηθήσει στην εξάλειψη κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από τον κλήρο και από άλλα μέλη της εκκλησίας" είπε ενώπιον της Επιτροπής ο Τομάσι.
Την ίδια ώρα ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των "πολυάριθμων σκανδάλων", χαρακτηρίζοντάς τα "ντροπή", ενώ υπογράμμισε ότι εξαιτίας αυτών των σκανδάλων η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει μετατραπεί σε "περίγελο".
Η κατάθεση του εκπροσώπου του Βατικανού στον ΟΗΕ πραγματοποιείται ύστερα από μία σειρά κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.
Η αντιπρόεδρος της 18μελούς επιτροπής του ΟΗΕ, Σάρα Ντε Χεσούς Οβιέδο Φιέρο, ζήτησε από το Βατικανό να προσκομίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις και άσκησε κριτική στην Αγία Έδρα επειδή δεν τιμώρησε τους κατηγορούμενους για τις συγκεκριμένες πράξεις.
Σε αντίστοιχες κατηγορίες της επιτροπής, το Βατικανό είχε απαντήσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ότι δεν ευθύνεται για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα σε άλλες χώρες και τις πράξεις των εργαζομένων σε αυτά.
"Το ποίμνιο της εκκλησίας αποτελείται από ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές χώρες, όπου η καθεμία έχει το δικό της νομικό πλαίσιο. Αν διαπράξουν κάποιο έγκλημα στη χώρα τους πρέπει οι τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", τόνισε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι.
Περισσότερα από 4.000 τέτοια κρούσματα καταγγέλθηκαν στο Βατικανό μόνο την τελευταία δεκαετία, δήλωσε στις αρχές του 2012 ο Αμερικανός καρδινάλιος Λεβάντα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορούν καταγγελίες πριν το 1988. Οι περισσότεροι από τους τριάντα ιερείς που κατηγορήθηκαν έχουν πεθάνει. Σύμφωνα με τον επίσκοπο η κίνηση αποσκοπεί στην ανακούφιση των θυμάτων και των οικογενειών τους.