Το σοβαρό ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ στο σκι έφερε την Επαγγελματική Ένωση Γερμανών Χειρουργών στη θέση να ζητήσει να θεσπιστεί νόμος, ο οποίος θα υποχρεώνει τους σκιέρ να φορούν κράνος, όταν ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα. " Το κράνος είναι ο απλούστερος τρόπος για την πρόληψη των σοβαρών τραυματισμών του εγκεφάλου, όπως κατάγματα του κρανίου ή ενδοεγκεφαλική αιμορραγία", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Γερμανών σκιέρ κάθε χρόνο τραυματίζονται περίπου 43.000 άτομα. Τουλάχιστον 3.000 από αυτούς έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στο κεφάλι.
Δύο ημέρες μετά το σοβαρό ατύχημα, ο Σουμάχερ, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, είναι η αιτία για να έρθει στην επιφάνεια ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, αλλά και επίκαιρο ταυτόχρονα, που έχει να κάνει με τους αρκετά συχνούς τραυματισμούς των σκιέρ.
Είναι γνωστό άλλωστε, με βάση το ιατρικό ανακοινωθέν, ότι ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 σώθηκε επειδή φορούσε το κράνος του την ώρα του ατυχήματος.
Παρόλ' αυτά η Ένωση Χειρουργών, προειδοποιεί ότι ακόμα και το καλύτερο κράνος δεν μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικές βλάβες, με επιπτώσεις στη ζωή του αθλητή.
"Δυστυχώς, ακόμη και το καλύτερο κράνος του σκι μια τέτοια απειλητική για τη ζωή εγκεφαλική βλάβη δεν μπορεί πάντοτε να αποφεύγεται. Μοιάζει με έναν αερόσακο ή ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο: βοηθά και είναι σημαντικό να κάνουμε χρήση του, αλλά δεν μας δίνει λευκή επιταγή", δήλωσε ο Πάτρικ Ρότζερς, εμπειρογνώμονας ασφάλειας σε χιονοδρομικό κέντρο της Γερμανίας.
Στην πρώτη θέση τραυματισμών βρίσκονται οι αρθρώσεις του γόνατος, σε ποσοστό 30%, ενώ ακολουθούν οι ώμοι και τα μπράτσα σε ποσοστό 20%, οι τραυματισμοί στον κορμό, τους μηρούς και το ισχίο σε ποσοστό 18%.