Βασιλική χάρη μετά θάνατον στον “πατέρα των υπολογιστών”

 

Μεταθανάτια βασιλική χάρη απονεμήθηκε σήμερα στον πρωτοπόρο των υπολογιστών και διάσημο "χάκερ" Άλαν Τούρινγκ (Alan Turing), σχεδόν 60 χρόνια μετά τα θάνατό του.

Η χάρη αφορά την καταδίκη του το 1952 για ομοφυλοφιλία, για την οποία ο Βρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος τιμωρήθηκε με χημικό ευνουχισμό. 

Εξαιτίας του στιγματισμού του και της καταδίκης του, ο Τούρινγκ έχασε την θέση του στις Βρετανικές υπηρεσίες Ασφαλείας και αναγκάστηκε να σταματήσει το έργο του στην αποκρυπτογράφηση κωδικών, έργο που είχε αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τους Συμμάχους στην Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η χάρη χορηγήθηκε βάσει του βασιλικού προνομίου του "Ελέους" και μετά από αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης Chris Grayling. 

"Ο καθηγητής Τούρινγκ ήταν ένα σπουδαίος άνθρωπος και ένα λαμπρό μυαλό" είπε ο Βρετανός υπουργός.

Ο Βρετανός ευφυής επιστήμονας πέθανε τον Ιούνιο του 1954, αυτοκτονώντας με κυάνιο. Ωστόσο, βιογράφοι, φίλοι και μαθητές του αμφισβητούν την ιατροδικαστική απόφαση της αυτοκτονίας και ισχυρίζονται ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα.

 Το Βραβείο Τούρινγκ, η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.