Δεν θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται στο χώρο της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ασφάλειας, την ώρα που η κυβέρνηση καθαίρεσε σήμερα άλλους 25 αρχηγούς της αστυνομίας από τις θέσεις τους.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση με δεδομένο του σκάνδαλο της διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ως απάντηση στις συλλήψεις 24 αξιωματούχων και ατόμων του στενού περιβάλλοντος της κυβέρνησης, περίπου 70 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, έχουν ήδη απολυθεί ή έχουν μετακινηθεί σε διαφορετικές θέσεις, προκαλώντας το "ανάθεμα" του θρησκευτικού ηγέτη και αντίπαλου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εν τω μεταξύ, νέα επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι έκαναν πορεία για τα πολεοδομικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και το σκάνδαλο της διαφθοράς.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, και η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.
Πέραν της σημερινής απόφασης περί απαγόρευσης εισόδου των δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, χτες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.
Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.Παρασκευή από την Τουρκία.