Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πήρε χάρη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ξαναβρήκε το μεγαλύτερο γιο του, τον Πάβελ, στο Βερολίνο, όπου άρχισε σήμερα, ελεύθερος, τη νέα του ζωή έπειτα από δέκα χρόνια φυλακής στη Ρωσία.
Αφού έφθασε χθες, Παρασκευή, στο Βερολίνο με ιδιωτικό τζετ, ο 50χρονος Χοντορκόφσκι πέρασε τη νύχτα στο ξενοδοχείο Άντλον, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μπροστά από το οποίο είχαν εγκατασταθεί σήμερα το πρωί μια εικοσαριά δημοσιογράφοι.
Γρήγορα συναντήθηκε με τον μεγαλύτερο γιο του, τον 28χρονο Πάβελ (φωτ), ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
"Ο μεγαλύτερος γιος του Μιχαήλ Μπορίσοβιτς, ο Πάβελ, συναντήθηκε με τον μπαμπά του. Είναι αυτή τη στιγμή μαζί στο Βερολίνο", δήλωσε προς το ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας μία από τους εκπροσώπους του Χοντορκόφσκι, η Όλγα Πισνάνεν, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς συναντήθηκαν.
Στο Βερολίνο αναμένεται να φτάσουν σήμερα και οι γονείς του πρώην δισεκατομμυριούχου, η Μαρίνα και ο Μπόρις Χοντορκόφσκι, που ζουν στη Ρωσία.
Τη θεαματική απελευθέρωσή του πολιτικού εχθρού του Ρώσου πρόεδρου διαπραγματεύθηκε παρασκηνιακά με τον Πούτιν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος και τον υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο.
Η ταχύτητα της απελευθέρωσής του και το ταξίδι του Χοντορκόφσκι στη Γερμανία υποδηλώνουν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πως ο πρώην μεγιστάνας μπορεί να εξορίσθηκε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πάντως ότι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία.
"Είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία. Απολύτως", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνούμενος να πει αν απελευθερώθηκε βάσει όρων, όπως να απαρνηθεί οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή Αλεξάντερ Ραρ, ο οποίος ειδικεύεται στη Ρωσία και είχε χρησιμεύσει ως "μεταφραστής" στον Γκένσερ, ο Χοντορκόφσκι δεν θα κάνει πολιτική, αλλά θα μπορούσε να ακολουθήσει το δρόμο του σοβιετικού διαφωνούντα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του επιχειρηματία, ο Χοντορκόφσκι θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) σε μουσείο κοντά στο ιστορικό Τσέκποϊντ Τσάρλι του Βερολίνου.