Συνελήφθη στα ιταλογαλλικά σύνορα “το κτήνος του Αγίου Βαλεντίνου”

Μέτα από δύο ημέρες άγριου ανθρωποκυνηγητού,ο δραπέτης κατά συρροή δολοφόνος Μπαρτολομέο Γκαλιάνο συνελήφθη σε γαλλικό έδαφος, λίγα χιλιόμετρα από τα ιταλικά σύνορα, δίνοντας έτσι τέλος σε ένα θρίλερ καταδίωξης.

Ο Μπαρτολομέο Γκαλιάνο, πενήντα πέντε ετών, είχε διαφύγει πριν από δυο ημέρες, ενώ έκανε χρήση διάρκεια άδειας για καλή διαγωγή από τις φυλακές Μαράσι της Γένοβας, προκειμένου να επισκεφθεί τη μητέρα του. Όμως εκείνος δεν επέστρεψε ποτέ στη φυλακή. 

Η κινητοποίηση των αρχών ήταν μεγάλη,  με συστάσεις για προσοχή προς τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι ο δραπέτης είναι επικίνδυνος και οπλισμένος.

Ο 55χρονος εγκληματίας έχει καταδικαστεί για δολοφονίες κατά συρροή και ο ιταλικός Τύπος τον είχε αποκαλέσει "το κτήνος του Αγίου Βαλεντίνου".

O Γκαλιάνο κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία, με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου, μιας ιερόδουλης και τον τραυματισμό μίας ακόμη το 1981. Ωστόσο, ταυτόχρονα κρίθηκε από τους ειδικούς ως διανοητικά ανίκανος να κατανοήσει το έγκλημά του και γι' αυτό δεν οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά σε ειδικό ψυχιατρικό άσυλο για κατάδικους, από το οποίο όμως δραπέτευσε το 1989. 

Ο Μπαρτολομέο Γκαλιάνο συνέχισε τότε την αιματηρή του δράση, δολοφονώντας άλλους δύο ανθρώπους, μία τρανσέξουαλ και μια τραβεστί. Συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε εκ νέου σε ειδικό ψυχιατρικό ίδρυμα. 

Η απόφαση των φυλακών να δοθεί άδεια εξόδου στον επικίνδυνο δραπέτη έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ιταλία. Η τελευταία καταδίκη του –θα εξέτιε την ποινή σε ένα χρόνο– αφορούσε ληστεία κι εκβιασμό, αλλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν οι άδειες «για καλή διαγωγή» οφείλουν να δίδονται με μεγαλύτερη φειδώ, όταν πρόκειται για πρόσωπα που θεωρείται πως είναι επικίνδυνα για την κοινωνία.