Ουκρανία: Η συμφωνία με τη Μόσχα μας έσωσε από τη χρεοκοπία

Για "ιστορική" συμφωνία που "έσωσε την Ουκρανία από τη χρεοκοπία" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ προειδοποιώντας ότι η ουκρανική ηγεσία δεν θα επιτρέψει σε κάνεναν να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα.

Η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση "θα είχε προκαλέσει τη χρεοκοπία και την οικονομικο-κοινωνική κατάρρευση" , δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Χθες παρευρεθήκαμε σε ένα ιστορικό γεγονός", είπε αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη στη Μόσχα του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατά την οποία η Ρωσία χορήγησε 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο και παραχώρησε την μείωση κατά το εν τρίτον των τιμών του φυσικού αερίου.

"Η προηγούμενη συμφωνία για το φυσικό αέριο (η οποία είχε υπογραφεί κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας της Γιούλια Τιμόσενκο) προκαλούσε αιμορραγία στην ουκρανική οικονομία εδώ και τριάμισι χρόνια", είπε.

"Ο πρόεδρος έβαλε ένα τέλος στην προδοσία αυτή των εθνικών συμφερόντων, για την οποία είναι υπεύθυνες οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προκαλούν σήμερα αποσταθεροποίηση στη χώρα", πρόσθεσε.

Η ουκρανική φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες στους δρόμους για την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταγγέλλει ότι η ουκρανική ηγεσία "πουλάει τη χώρα στη Ρωσία".

Ρωσία: Εξακολουθεί η Δύση να πιέζει την Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία να επιλέξει τις στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη, παρόλο που το Κίεβο αποδέχθηκε πρόταση για οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα.

"Η Ρωσία έχει εκπλαγεί από τις απόπειρες άσκησης ανοιχτής πίεσης στην ουκρανική κυβέρνηση, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Μόσχα", τόνισε ο Λαβρόφ στη ρωσική Άνω Βουλή.

Χωρίς να κατονομάσει χώρες, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι "ζητεί από το Κίεβο να ΄'επιλέξει ελεύθερα' την Ευρώπη".