Με έκπλήξεις η κυβέρνηση στη Γερμανία

Εδώ και μήνες ακουγόταν έντονα το όνομα του ανώτατου στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, ως αντικαταστάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπό τη νέα κυβέρνηση Μέρκελ. Τελικά, οι δυο τους θα συνυπάρξουν στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, από διαφορετικά πόστα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι ο Γεργκ Άσμουσεν, που ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, παραιτείται από τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας στη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει αμετακίνητος στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα αναλάβει χρέη αντικαγκελαρίου, ενώ ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο είχε περάσει και κατά την περίοδο 2005-2009.

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης που προέρχονται από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός 'Αμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός 'Αμυνας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Χέρμαν Γκρέχε, θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος, Πέτερ Αλτμάιερ, θα αναλάβει το υπουργείο της Καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ. Ακόμα, στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και η υπουργός Παιδείας, Γιοχάνα Βάνκα.

Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.

Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.

Τρία υπουργεία θα αναλάβουν από την πλευρά τους οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας, Γκερντ Μούλερ, θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα αναλάβει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα είναι ο Αντρέας Σόγιερ.