Η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που περνούν παράνομα στην ΕΕ

Μια σημαντικότατη συμφωνία σχετικά με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη επετεύχθη σήμερα, στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.

Η Τουρκία συμφώνησε να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών, με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους πολίτες. 

Η συμφωνία- που θα υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου- προβλέπει την άρση της βίζας για τους Τούρκους που έρχονται στην ΕΕ από τις 16 Δεκεμβρίου και πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική περίοδο τριών χρόνων.

Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι δεσμεύτηκαν να δέχονται πίσω όσους μετανάστες εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στην ΕΕ και κυρίως στην Ελλάδα.

Ο Α. Νταβούτογλου έκανε λόγο για "ιστορική ημέρα" ενώ η Επίτροπος τόνισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων.

Η Τουρκία με τη σειρά της θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην έκδοση των οποίων προχωρούν κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι μετανάστες θα διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι να επαναπροώθηθουν στις χώρες τους.

Μετά από τρία χρόνια οι Τούρκοι υπήκοοι, θα εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση να λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου για να ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής και αποφάσισε να την θέσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου προγραμματίζεται να συζητηθεί μέσα στο Δεκέμβριο.