Βατικανό: Δεν δίνει στον ΟΗΕ στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών

Αρνείται το Βατικανό να δώσει στοιχεία που αφορούν σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας, σε επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από εσωτερικές έρευνες του Βατικανού και υποστηρίζει ότι θα κρατηθούν εμπιστευτικές αυτές οι υποθέσεις.

Σε σχετικό αίτημα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), η Αγία Έδρα δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει σχετικές πληροφορίες μόνον εάν απαιτείται και μετά από αίτημα ενός κράτους ή μιας κυβέρνησης να συνεργαστεί στις νομικές διαδικασίες.

Στην απάντησή του, το Βατικανό δήλωσε ότι οι εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες "δεν είναι ανοικτές στο κοινό", προκειμένου να προστατεύσει τους "μάρτυρες, τους κατηγορούμενους και την ακεραιότητα της διαδικασίας της Εκκλησίας", αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τα θύματα από το να καταγγέλλουν τα εγκλήματα στις κρατικές αρχές. Ωστόσο, υποστήριξε πως οι νόμοι του κράτους, ακόμα και αυτοί που αφορούν στις καταγγελίες εγκλημάτων, πρέπει να τηρούνται.

Η Αγία Έδρα σημείωσε ότι "σοκάρει βαθιά η μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης και τόνισε πως οι απαιτήσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην ιεροσύνη έχουν αλλάξει".

Ωστόσο, υπέδειξε ότι το Βατικανό δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη συμπεριφορά ιδρυμάτων ή μεμονωμένων καθολικών σε όλο τον κόσμο, ενώ τόνισε πως οι τοπικοί επίσκοποι είχαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών.