Κριστίν Λαγκάρντ: Δε θα πήγαινα διακοπές με τη Μέρκελ

Μας έχει πει πολλά. Κυρίως για την οικονομία, τη δημοσιονομική μας πολιτική και το μέλλον μας στην ευρωζώνη.

Αυτά όμως που αποκαλύπτει στην εφημερίδα Ελ Παΐς, δεν μας τα έχει ξαναπεί.

Παράδειγμα:

- Στην προηγούμενη ζωή της ήταν - λέει- δελφίνι.

- Την έχουν βοηθήσει πολύ οι ασκήσεις συγχρονισμένης κολύμβησης που έκανε στα 17 της χρόνια.

- Έχει χωρίσει μια και όχι δυο φορές όπως της χρεώνει ο Τύπος.

Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, Κριστίν Λαλουέτ κατά την ταυτότητά της γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1956 και είναι μητέρα δυο παιδιών. Αποφάσισε να κρατήσει το όνομα του πρώτου της συζύγου (Λαγκάρντ) παρ' ότι έχουν χωρίσει, γιατί με αυτό έγινε γνωστή.

Η γυναίκα που πληρώνεται αφορολόγητα 380.939 ευρώ τον χρόνο έκρινε σκόπιμο να κάνει μάθημα περί λιτότητας και φοροδιαφυγής στους Έλληνες, που είχαν γονατίσει από τη λιτότητα. Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της κι εκείνη ζήτησε συγγνώμη.

Έφτασε στην Ουάσιγκτον στις 5 Ιουλίου 2011 για να διαδεχθεί στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ντομινίκ Στρος-Καν, που κατηγορούνταν για βιασμό. Είχε προηγηθεί μια θητεία ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Όταν τη ρωτούν αν είναι εχθρός του κοινωνικού κράτους, απαντά: "Είμαστε αγγελιαφόροι κακών ειδήσεων ή αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά σε καμιά περίπτωση εχθροί της δημοκρατίας".

Τι λέει για τη λιτότητα;

"Εγώ είπα από πολύ νωρίς ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ασύμβατα πράγματα", τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στην Ελ Παΐς. "Είπα επίσης ότι μπορεί κανείς να είναι οικονομικά υγιής και να στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και ταυτόχρονα να λαμβάνει μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και βοηθούν τα πιο αδύναμα στρώματα".

Η διευθύντρια του ΔΝΤ πιστεύει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ξέφυγε από τον έλεγχο, πρέπει να χρηματοδοτήσει εκ νέου την πραγματική οικονομία, τους ανθρώπους που δουλεύουν και παράγουν αξία.

Λαγκάρντ: Δεν θα πήγαινα διακοπές με τη Μέρκελ

Μιλώντας για τη σχέση της με την έτερη σιδηρά κυρία της Ευρώπης, την Άνγκελα Μέρκελ, λέει ότι η σχέση τους είναι επαγγελματική και φιλική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα. Συζητούν όμως εντίμως η μία με την άλλη, καθώς ο στόχος τους είναι κοινός: να ενισχυθούν η Ευρώπη και η ευρωζώνη. Αν πάνε μαζί διακοπές; "Οχι. Σ’ εκείνη αρέσει το βουνό, ενώ σε μένα η θάλασσα" λέει.

Αρνείται επίσης να σχολιάσει το ο,τιδήποτε για τον νυν πρόεδρο της χώρας της, το Φρανσουά Ολάντ. Όπως και για τις δικές της περιπέτειες με τον νόμο, λόγω της υπόθεσης Ταπί. Και όταν τη ρωτούν αν μπορεί να είναι υποψήφια της Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν, απαντά ότι θέλει να τελειώσει τη θητεία της στο ΔΝΤ. Ο αναστεναγμός που βγάζει, όμως, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σχολιάζει η Ελ Παΐς...