Το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Ιστορίας Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι - περίπου 150.000 φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από το 1947 έως το 1980 - ψηφιοποιήθηκε και είναι διαθέσιμο στο κοινό στην ιστοσελίδα www.foto.mij.rs.
Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν πλέον πρόσβαση στις φωτογραφίες από τις συναντήσεις του ισόβιου ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο με εκπροσώπους 136 κρατών, από τις συμμετοχές του στα συνέδρια του Κομμουνιστικού Κόμματος, στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις Διασκέψεις του Κινήματος των Αδέσμευτων, από την παρουσία του στις Παρελάσεις της 1ης Μαΐου, από τις επισκέψεις σε εργοστάσια, από τις επιθεωρήσεις έργων, αλλά και από προσωπικές στιγμές.
Τις φωτογραφίες από το αρχείο του ισόβιου ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο κατέγραψαν οι φωτογράφοι του γραφείου του- Ντράγκουτιν Γκρμπιτς, Αλεξάνταρ Στογιάνοβιτς, Μίλος Ράσετα και Μίρκο Λόβριτς -σε 1083 τοποθεσίες σε 93 χώρες.
Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης "Νέος τρόπος να περιηγηθείτε στην ιστορία" διήρκεσε δύο χρόνια, ήταν αποτέλεσμα έρευνας της ομάδας επιμελητών του Μουσείου Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα Telenor, δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Νέντα Κνέζεβιτς.
"Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί καινοτομία στη μουσειακή πρακτική και όχι μόνο στη χώρα μας. Καταφέραμε να κάνουμε την πολιτιστική κληρονομιά πιο προσεγγίσιμη και γίναμε πιο υπεύθυνοι έναντι του παρελθόντος μας" τόνισε.
Η ψηφιοποίηση είναι μία από τις προτεραιότητες στη μελλοντική ανάπτυξη του Μουσείου Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ο μοναδικός τρόπος να διασωθούν οι φωτογραφίες και να παραταθεί ο βίος του, σύμφωνα με την κ. Κνέζεβιτς.
"Το αρχειακό υλικό είναι τώρα στη διάθεση πολύ ευρύτερου κοινού και εμείς ελπίζουμε ότι θα έχουμε νέες αναγνώσεις και ερμηνείες του πρόσφατου παρελθόντος μας, της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας" είπε η διευθύντρια του Μουσείου.
Ψηφιακές έχουν γίνει φωτογραφίες που ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες για τους επιστήμονες και τους ερευνητές και οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση για δημοσίευση στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στα βιβλία.
Η αναζήτηση στη βάση φωτογραφιών μπορεί να γίνει με τις κατηγορίες- τόπος, ημερομηνία, χώρα, λέξη κλειδί, πρόσωπα και διμερείς σχέσεις, εξήγησε ο επιμελητής του Μουσείου, Ράντοβαν Τσούκιτς.
Στις φωτογραφίες έχουν ταυτοποιηθεί 5.240 πρόσωπα και οι επιμελητές ελπίζουν ότι οι χρήστες θα συμβάλλουν στην αναγνώριση και των υπόλοιπων προσωπικοτήτων, θα αφήσουν σχόλια και θα διευρύνουν με τον τρόπο αυτό τη βάση δεδομένων.
Πηγή: ΑΠΕ