Το πρώτο γραπτό “μανιφέστο” του Πάπα Φραγκίσκου

Tο πρώτο του επίσημο έγγραφο ως Πάπας έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Φραγκίσκος, στο ποίο περιλαμβάνονται οι "ανατρεπτικές" ιδέες που έχει εκφράσει κατά καιρούς σε προφορικά κηρύγματα και δημόσιες τοποθετήσεις του, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο.  

Το έγγραφο αυτό, έκτασης 84 σελίδων, το οποίο αποκαλείται "αποστολική παρότρυνση" ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά από την ρωμαιοκαθολική εκκλησία να ανανεωθεί και να αποκεντρωθεί, μεταφέροντας πολλές από τις εξουσίες της εκτός Βατικανού.

 Μάλιστα, τονίζει ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις για αλλαγές στην εξουσία του παπισμού, καθώς προτιμά "μια εκκλησία μωλωπισμένη, πληγωμένη, βρώμικη επειδή ήταν έξω στους δρόμους από μια εκκλησία που είναι ανθυγιεινή διότι παρέμεινε περιορισμένη και προσκολλημένη στην ιδέα της δικής της ασφάλειας".

Το έγγραφο προτείνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διoίκησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία πρέπει να ξεφύγει από τη λογική του "πάντα έτσι λειτουργούσαμε".

Στο ίδιο έγγραφο- το οποίο συνέταξε μόνος του- ο πάπας Φραγκίσκος επικρίνει τον αχαλίνωτο καπιταλισμό- χαρακτηρίζοντάς τον μια "νέα τυραννία" και "εκλιπαρεί" τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου να καταπολεμήσουν την φτώχεια και την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα.  

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποντίφικας τα τελευταία 1.300 χρόνια, κλιμακώνει τις επικρίσεις του εναντίον του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, καταγγέλλοντας την "ειδωλολατρία του χρήματος" και καλώντας τους πολιτικούς να προσπαθήσουν να προσφέρουν αξιοπρεπή δουλειά, περίθαλψη κι εκπαίδευση σε όλους.