Κατάληψη υπουργείων στη Λισαβόνα από διαδηλωτές

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα  με συνθήματα κατά της λιτότητας και κατά των περικοπών σε μισθούς και δαπάνες, έξω από το κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές ψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2014. 

 Περίπου 200 διαδηλωτές κατέλαβαν τέσσερα υπουργεία στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.                        

Οι διαδηλωτές, που πρόσκεινται στο συνδικάτο CGTP, συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες εισόδου των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Οικονομίας και απαίτησαν να γίνουν δεκτοί από τους υπουργούς, για να τους εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας.

"Εισήλθαμε με ειρηνικό τρόπο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον προϋπολογισμό, ούτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν", δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη του CGTP, ο Λιμπέριο Ντομίνγκες.

Στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του CGTP έγινε για λίγο δεκτή από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνιο που τους εξήγησε, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα.