“Μαοϊστές ακτιβιστές” οι απαγωγείς του Λονδίνου

Στο μαοϊστικό, κομμουνιστικό παρελθόν του ηλικιωμένου ζευγαριού "ακτιβιστών" που κατηγορείται ότι κρατούσε τρεις γυναίκες σε κατάσταση δουλείας επί 30 χρόνια σε ένα σπίτι στο Λονδίνο, αναφέρονται σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.  

Ο 73χρονος Ινδός Αραβίνταν Μπαλακρίσναν και η σύζυγός του, η οποία κατάγεται από την Τανζανία, είχαν ενεργό συμμετοχή στο μαοϊκό κίνημα τη δεκαετία του 1970 και μάλιστα είχαν ιδρύσει στο Μπρίξτον ένα είδος κομμουνιστικού κοινοβίου, μιας "Κολεκτίβας", το Κέντρο Μνήμης Μάο Τσετούνγκ.

 Εκεί το ζευγάρι γνώρισε δύο από τις τρεις γυναίκες, με τις οποίες μοιράζονταν την ίδια "πολιτική ιδεολογία" και έζησαν μαζί στο κοινόβιο. Έκτοτε όμως οι δύο άτυχες μαοΐστριες - μια 69χρονη σήμερα Μαλαισιανή και μια 57χρονης Ιρλανδή- δεν ξαναείδαν το φως της ημέρας.

 Το 1978 η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο Κέντρο και συνέλαβε 14 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μπαλακρίσναν και η σύζυγός του, η αποκαλούμενη και "συντρόφισσα Τσάντα", χωρίς όμως να διευκρινίσει το λόγο.  

Ο Μπαλακρίσναν, που ήταν γνωστός με το όνομα "σύντροφος Μπάλα", υπήρξε στο παρελθόν μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αγγλίας (μαρξιστικό-λενινιστικό) αλλά διαγράφηκε το 1974 με αφορμή τις "συνωμοτικές και αποσχιστικές δραστηριότητες" της "κλίκας" του . Μετά ίδρυσε τo δικό το κίνημα,ενώ οι δραστηριότητες του κοινοβίου του δεν έχουν γίνει επακριβώς κατανοητές.

 

" Κάποια στιγμή το κοινόβιο έκλεισε αλλά οι γυναίκες παρέμειναν στο σπίτι. Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τις συνθήκες στις οποίες εγκλωβίστηκαν στο καθεστώς δουλείας" δήλωσε αξιωματούχος της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.