Ιστορική επίσκεψη του Ιρλανδού προέδρου στη Βρετανία

Ο Ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς πρόκειται να γίνει ο πρώτος επικεφαλής του ιρλανδικού κράτους που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, ύστερα από τη διαίρεση του νησιού μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1919-21). 

Ο Χίγκινς και η σύζυγός του Σαμπίνα θα φιλοξενηθούν τρεις ημέρες στην οικία της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ στο Κάστρο του Ουίνδσορ τον Απρίλιο. 

Στη διάρκεια της παραμονής του, ο ιρλανδός πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Ντάουνινγκ Στριτ καθώς και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Ιρλανδίας ακολουθεί την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε η βασίλισσα στην Ιρλανδία το 2011, την πρώτη Βρετανού μονάρχη από το 1921.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, δήλωσε ότι η επίσκεψη αποτελεί μία "περαιτέρω απόδειξη της θερμής και θετικής σχέσης που υφίσταται σήμερα ανάμεσα στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο". 

Στο παρελθόν, Ιρλανδοί πρόεδροι περιλαμβανομένου του Χίγκινς, επισκέφθηκαν τη Βρετανία, αλλά δεν επρόκειτο για επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους.