Σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης άφησε σήμερα, Παρασκεύη, την τελευταία του πνοή σε σε κλινική της Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από την Τετάρτη.
Η υγεία του κ. Κληρίδη επιδεινώθηκε από νεφρική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε ο υψηλός διαβήτης και την Πέμπτη έπεσε σε κώμα. Δίπλα του βρισκόταν συνεχώς η κόρη του Καίτη και ο στενός του συνεργάτης Παντελής Κούρος. Επιθυμία του ίδιου του Προέδρου, από την αρχή που εισήχθη στην κλινική «Ευαγγελίστρια», ήταν να μην δεχθεί μηχανική υποστήριξη.
Φανερά συντετριμμένος μίλησε από την Σρι Λάνκα, όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και θα κηρυχθεί δημόσιο πένθος.
17 Φεβρουαρίου 2013: Ο Γλαύκος Κληρίδης σφίγγει του χέρι του Ν. Αναστασιάδη, μία εβδομάδα πριν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές
"Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη είναι μια δοκιμασία για μένα, γιατί είναι περισσότερο από πολιτικός μου πατέρας. Μου είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι πια μαζί μας" δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Η είδηση του θανάτου του, παρόλο ότι αυτός ήταν αναμενόμενος, προκάλεσε άφατη οδύνη στον Κυπριακό λαό.
Έξω από την κλινική , στην οποία νοσηλευόταν ο Γλαύκος Κληρίδης, είχε στηθεί μεγάλη φωτογραφία του με το αρχαίο ρητό "Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς", το οποίο συχνά χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του. Κάτω από την φωτογραφία αναμμένα κεράκια και λουλούδια, που άφηναν πολίτες. Νεολαίοι του ΔΗΣΥ αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο της από την κλινική με παρατεταμένα χειροκροτήματα και βροντοφωνάζοντας "αθάνατος".
Κ. Παπούλιας: Η παρουσία και ο λόγος του Γλ. Κληρίδη θα λείψουν
Α. Σαμαράς: Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα
Βενιζέλος: Εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο ο Γ. Κληρίδης
Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919.
Σπούδασε νομικά στο "Kings College" του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.
Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974 ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος. Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.
Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.
O Γλαύκος Κληρίδης διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το 2003 και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη λύση του Kυπριακού.