Βάση των Βρετανών και Αμερικανών κατασκόπων η Κύπρος

"Νησί των κατασκόπων" χαρακτηρίζει την Κύπρο σημερινό  δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενο σε παρακολουθήσεις και υποκλοπές δεδομένων από βάση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) στον Άγιο Νικόλαο Κύπρου. 

Η βάση υποκλοπών αναφέρεται και στα έγγραφα του Αμερικανού πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν, με την κωδική ονομασία "Sounder" ή αλλιώς "σταθμός εξωτερικού". 

Το κέντρο των βρετανών και αμερικανών κατασκόπων βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου, στον Άγιο Νικόλαο,  ακριβώς δίπλα στην Πράσινη Γραμμή μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του τουρκικού μέρους του νησιού. "Εδώ είναι κανείς ανενόχλητος, πρόκειται για ένα προνομιακό σημείο: πλάι στα γνωστά κέντρα κατασκοπείας στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA διενεργούν την παγκόσμια επίθεση παρακολούθησης και από την Κύπρο" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

"Όποιος τηλεφωνεί από τη Βηρυτό στο Βερολίνο ή γράφει ένα E-Mail στο Τελ Αβίβ, αποστέλλει τα δεδομένα του μέσω Κύπρου. Εκεί επεμβαίνουν Αμερικανοί κατάσκοποι –σε ευρύτατη κλίμακα και με βρετανική βοήθεια" σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, επικαλούμενη έρευνες της εφημερίδας Τα Νέα, του τηλεοπτικού σταθμού Alhpa, του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso αλλά και δικό της ρεπορτάζ.

Η SZ υποστηρίζει μάλιστα ότι στις βρετανικές παρακολουθήσεις συνδράμει και η κυπριακή εταιρία τηλεπικοινωνιών CYTA, η οποία υποχρεούται βάσει συμβολαίου σε συνεργασία με τους Βρετανούς.