Αποσύρεται ο θρυλικός τοπ σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων

Ο Ζακ Σιράκ δεν άντεχε το μοσχαρίσιο κρέας στο γεύμα του, ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί, στον Φρανσουά Ολάντ αρέσουν σχεδόν όλα τα φαγητά: ο άνθρωπος ο οποίος φρόντιζε για όλα αυτά, ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων συνταξιοδοτήθηκε χθες, ύστερα από 40 χρόνια στην υπηρεσία των προέδρων της Γαλλίας και των καλεσμένων τους. 

Το τελευταίο μενού που ετοίμασε ήταν το γεύμα του προέδρου Ολάντ: φρέσκο καβούρι, φέτα φιλέτου με ποικιλία μανιταριών και για επιδόρπιο, μιλφέιγ βατόμουρο.

Ο Μπερνάρ Βοσιόν πρωτοπήγε ως βοηθός μάγειρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τη "στρατιωτική του θητεία" και διορίστηκε αρχιμάγειρας πριν από εννιά χρόνια, επί προεδρίας Σιράκ.  

Μετά από 40 χρόνια και έξι προέδρους, ο αρχιμάγειρας του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας έχει να θυμηθεί πολλές στιγμές.  

"Μια φορά είχα φτιάξει τηγανητό φουά-γκρα, αυτό όμως είχε σαπίσει. Έπρεπε γρήγορα να αλλάξω μενού" θυμάται έντονα. Όσο για "τη νύχτα πριν από κάθε επίσημο δείπνο σε αρχηγό κράτους, σημαίνει ξενύχτι", ομολογεί ο σεφ.

Ο Μπερνάρ Βοσιόν δεν αποκαλύπτει τα αγαπημένα φαγητά των προέδρων. "Αλλιώς ο πρόεδρος θα καταλήγει να τρώει το ίδιο φαγητό παντού, όπου κι αν πηγαίνει", εξηγεί.

Με τον Φρανσουά Ολάντ το μενού είναι εύκολο: του αρέσουν όλα. "Είναι καλοφαγάς", δηλώνει. Στην ερώτηση αν ο πρόεδρος της Γαλλίας δείχνει να ακολουθεί ίσως μια διατροφή, ο σεφ αναφέρει ότι ποτέ δεν έλαβε κάποια ιδιαίτερη απαίτηση. Αλλά τα τελευταία 15 χρόνια, η κουζίνα είναι "πολύ πιο ελαφριά", "με πολύ λιγότερα φαγητά με σάλτσα".

Οι πρόεδροι πάντως "όλοι τους διακατέχονται από κάποια λαιμαργία", αποκαλύπτει ο σεφ. "Ο κ. Σιράκ είχε μεγαλύτερη όρεξη" σε σχέση με τους άλλους, προσθέτει. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί από τα μενού. "Αλλά τα πιάτα, στο τέλος του γεύματος, είχαν αδειάσει!".