Τι γράφει η επιστολή του Σνόουντεν στη Μέρκελ

Άμεσο άνοιγμα στον μισητό προδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σνόουντεν, κάνει η Γερμανία, μετά τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών της Μέρκελ από τις ΗΠΑ. 

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο βουλευτής των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε- και μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της γερμανικής βουλής- επισκέφθηκε χθες στην Μόσχα τον νεαρό Αμερικανό φυγά και συναντήθηκε μαζί του, κάτι που κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα, καθώς ο Σνόουντεν ζει και κινείται ινκόγκνιτο για λόγους ασφαλείας.  

Ο Στρέμπελε γύρισε στο Βερολίνο φέρνοντας μαζί του μία επιστολή του Σνόουντεν προς τις γερμανικές αρχές, στην οποία εκφράζει την προθυμία του να έλθει στην Γερμανία και να βοηθήσει στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, εφόσον βέβαια λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του.  

Στην επιστολή του, που δεν έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, ο Σνόουντεν  συστήνεται ως πρώην εργαζόμενος στις Υπηρεσίας Εθνικής Υπηρεσίας, Πληροφοριών και Άμυνας των ΗΠΑ και αναφέρει ότι: "Εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανα, αντιμετωπίζω μια σοβαρή και διαρκή εκστρατεία δίωξης που με ανάγκασε από την οικογένεια και το σπίτι μου. Σήμερα ζω στην εξορία στο πλαίσιο επιχορήγησης προσωρινού ασύλου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" . 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν κλείνει το γράμμα του προς τις γερμανικές αρχές ως εξής: "Ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας, στη χώρα σας, όταν η κατάσταση έχει επιλυθεί, και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας στην τήρηση των διεθνών νόμων που προστατεύουν όλους μας."

 

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι "ανυπομονούν" να ακούσουν τι έχει να τους πει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σχετικά με τις αμερικανικές παρακολουθήσεις και θα δεχθούν "με χαρά" κάθε πληροφορία.

Δεν είναι σαφές αν εάν είναι εξασφαλισμένο ότι ο Έντουαρντ Σνούντεν θα μπορούσε να προστατευτεί νομικά στη Γερμανία, μία χώρα-σύμμαχο των ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν πιεστικά την έκδοσή τους. 

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι θα επιθυμούσε μια συνάντηση με τον πληροφοριοδότη.
"Θα βρούμε έναν τρόπο, αν ο κύριος Σνόουντεν  είναι πρόθυμος να μιλήσει"  είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Φρίντριχ. "Οποιαδήποτε διευκρίνιση, κάθε πληροφορία και κάθε στοιχείο που μπορούμε να πάρουμε, είναι καλό" συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντως με τον Στρέμπελε, ο Αμερικανός φυγάς διατηρεί επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να καταθέσει  σε εκπροσώπους της Γερμανίας, ενώ βρίσκεται στην Μόσχα.

Στο μεταξύ ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσέρενα, δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός μπορεί να καταθέσει σε γερμανικό δικαστήριο για την υπόθεση της παρακολούθησης της Μέρκελ, αλλά μόνο εφόσον δεν χρειαστεί να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

"Ο Σνόουντεν δεν θα πάει στη Γερμανία. Είναι αδύνατον διότι δεν έχει δικαίωμα να διασχίσει τα ρωσικά σύνορα. Εάν το έπραττε, θα έχανε το καθεστώς του πρόσφυγα", εξήγησε ο Κουτσέρενα.

"Στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, ο Σνόουντεν θα μπορούσε να καταθέσει στη Ρωσία, αλλά επαφίεται στις γερμανικές αρχές να αποφασίσουν" για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Κουτσέρενα στο ραδιόφωνο Ηχώ της Μόσχας.