Έχουν τα παιδιά δικαίωμα στην ευθανασία;

Το ζήτημα της ευθανασίας παραμένει φλέγον και ακανθώδες κι ενώ κάποιες λίγες χώρες έχουν εισαγάγει σχετικούς νόμους, οι περισσότερες ούτε καν επιθυμούν να το συζητήσουν.

Μια από τις χώρες - πρωτοπόρους του θέματος αυτού, το Βέλγιο συζητά αν θα επεκτείνει το δικαίωμα στην ευθανασία και στα παιδιά. Ήδη στη χώρα μπορεί κάποιος άνθρωπος άνω των 18 ετών να ζητήσει να του γίνει ευθανασία εάν πάσχει από κάποια σοβαρή και ανίατη νόσο. Τώρα συζητιέται αν πρέπει το δικαίωμα αυτό να δοθεί και στα παιδιά.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί αυτό το δικαίωμα στα παιδιά εάν είναι υπό τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους. Οι πολέμιοι της άποψης αυτής όμως υποστηρίζουν πως είναι αμφίβολο αν ένα παιδί μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Τι ισχύει για την ευθανασία στην Ευρώπη και τον κόσμο;

Ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία. Στο Βέλγιο ο νόμος ισχύει από το 2002. Η ευθανασία γίνεται με τη χορήγηση ειδικής ένεσης αφού πρώτα δοθεί στον ασθενή ένα ισχυρό ηρεμιστικό ναρκωτικό.

Στην Ολλανδία, η ευθανασία επιτρέπεται για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών (με συναίνεση των γονιών τους) μόνον εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Το Λουξεμβούργο επιτρέπει επίσης την ευθανασία ενώ στην Ελβετία είναι νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Στις ΗΠΑ, στην πολιτεία του Όρεγκον επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες σε τελικό στάδιο.