Ένα διεθνές κύκλωμα το οποίο απήγαγε επί πληρωμή παιδιά από χωρισμένους ή εν διαστάσει συζύγους για να τα δώσουν στον άλλο γονιό εξάρθρωσε η αστυνομία της Ιταλίας.
Το κύκλωμα με έδρα το Παλέρμο της Σικελίας είχε απλώσει τα "πλοκάμια" του διεθνώς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών έγιναν τέσσερις συλλήψεις στην πρωτεύουσα της Σικελίας και οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο — εμπορία ανηλίκων, απαγωγές, σύσταση και συμμορία. Η ιταλική δικαιοσύνη εξέδωσε επίσης εντάλματα σύλληψης τριών ξένων υπηκόων, δύο υπηκόων Νορβηγίας και ενός υπηκόου Σουηδίας, με τον τελευταίο να κρατείται στην Τυνησία όπου είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 2012.
Επικεφαλής της σπείρας φέρεται να ήταν μια Ουκρανή υπήκοος, η πρώην πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Λαρίσα Μασκαλένκο, ενώ στο κύκλωμα συμμετείχε ο Σουηδός σύζυγός της.
Το ζευγάρι, το οποίο ζει στο Παλέρμο, φέρεται ότι ζητούσε μέχρι και 200.000 ευρώ από χωρισμένους γονείς που ήθελαν να αποσπάσουν τα παιδιά τους από την ή τον πρώην σύντροφό τους που είχε αναθέσει την φροντίδα του ανήλικου η δικαιοσύνη.
Ορισμένες από τις επιχειρήσεις του κυκλώματος είχαν γίνει σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η πρώτη είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2012 στην Τυνησία. Στις ενέργειες αυτές έλαβαν μέρος πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων βορειοευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποίησαν ταχύπλοα.
Η έρευνα επέτρεπε να καθοριστεί το οργανόγραμμα αυτής της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιούσε ως προκάλυμμα "την δραστηριότητα μιας νορβηγικής εταιρίας που ονομάζεται ABP World Group και αποτελείται από βετεράνους των ειδικών δυνάμεων διαφόρων στρατών όλου του κόσμου", σύμφωνα με την ανακοίνωση των καραμπινιέρων που εκδόθηκε στο Παλέρμο.
Ανάμεσα στις "υπηρεσίες που προσέφερε η οργάνωση περιλαμβανόταν και η "ανάκτηση" παιδιών που διεκδικούσαν γονείς διαφόρων εθνικοτήτων", σύμφωνα με τους καραμπινιέρους. Κατά την ανακοίνωση αυτή ορισμένοι γονείς έδωσαν "δεκάδες επί δεκάδων χιλιάδων ευρώ" για να αποσπάσουν τα παιδιά τους από τον άλλο γονέα, πολλές φορές "με κίνδυνο για τη ζωή την ίδια" των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η έτερη σημαντική βάση υποστήριξης του δικτύου αυτού ήταν η Νορβηγία όπου υπήρχε ακόμη και ένας ιστότοπος με. . . "οδηγίες για τις απαγωγές ανηλίκων".
Οι έρευνες, σύμφωνα με τους δικαστές, οδήγησαν στη συγκέντρωση στοιχείων τα οποία αποδεικνύουν ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις απαγωγές ανηλίκων, περιλαμβανομένης αυτής στην Τυνησία. Ερευνάται και μια πέμπτη υπόθεση.
Η Μασκαλένκο, που είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, διηύθυνε μια επιχείρηση που ρύθμιζε — θαλάσσιες, κυρίως — μετακινήσεις στο Παλέρμο. Στην πραγματικότητα όμως συντόνιζε τα μέσα και την δράση της συμμορίας, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, που εκτίμησαν πως με τις συλλήψεις που έγιναν θα δοθεί τέλος στην δράση της. Η οργάνωση φέρεται να σχεδίαζε άλλες τουλάχιστον τέσσερις απαγωγές.