Ρωσία: Τα αρκουδάκια της G20 δεν ήταν κοριοί

Θα θύμιζε κάτι από την ιστορία του Δούρειου Ίππου: η Ρωσία έδωσε στις ξένες αντιπροσωπείες που έφτασαν στη χώρα για τη Σύνοδο της G20 ως δώρο λούτρινα αρκουδάκια, στικάκια USB και ημερολόγια.

Δεν άργησαν να βγουν τα πρώτα δημοσιεύματα: τα αρκουδάκια είχαν μέσα κοριούς.

Οι ρωσικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση που όμως είχε προλάβει να κάνει το γύρο του κόσμου.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη αναφορά της υπηρεσίας ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε ότι τουλάχιστον 300 τέτοια δώρα δόθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι έκρυβαν κατασκοπευτικό εξοπλισμό.

"Αναμφίβολα πρόκειται για μια προσπάθεια να στραφεί το επίκεντρο της προσοχής μακριά από τα υπαρκτά ζητήματα στις σχέσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με την Ουάσινγκτον, σε αβάσιμα, ανύπαρκτα ζητήματα" είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Το κλίμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις συμμάχους τους είναι τεταμένο μετά τις αποκαλύψεις ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν πέσει θύματα κατασκοπείας από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η επίσης ιταλική La Stampa έγραψε ότι τα USB και κάποια καλώδια σύνδεσης κινητών και υπολογιστών που είχε δώσει η Μόσχα ως δώρο βρέθηκε να παρουσιάζουν ορισμένες "ανωμαλίες", όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο πόσα δεδομένα κλάπηκαν από τους Ρώσους κατασκόπους.