Πρωινό χωρίς μαρμελάδα γίνεται; Δε γίνεται!
Και όμως! Η Αγγλία δίνει αγώνα να επιβιώσει αυτό το παραδοσιακό και εκ των ουκ άνευ συνοδευτικό του πλούσιου english breakfast.
Το μπορεί όμως να απειλεί τη μαρμελάδα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα τα κοινοτικά σχέδια να περιοριστούν οι ποσότητες ζάχαρης που περιέχονται στη μαρμελάδα!
Η βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τέσα Μαντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε: "κάτω τα χέρια από τη μαρμελάδα!".
Η Μαντ, το κόμμα της οποίας μετέχει στην κυβέρνηση της Βρετανίας, τάχθηκε κατά το σχεδίου των Βρυξελλών να μειώσει από το 60 στο 50% το ποσοστό ζάχαρης στις μαρμελάδες. "Φοβάμαι ότι η συζήτηση αυτή θα σηματοδοτήσει το θάνατο του παραδοσιακού εγγλέζικου πρωινού, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα", είπε η βουλευτίνα απευθυνόμενη στους Βρετανούς συναδέλφους της.
Διαβάστε: Όταν η ζάχαρη μας αφήνει... πικρή γεύση
"Όλοι ξέρουμε τι περιμένουμε όταν αγοράζουμε μαρμελάδα από το σουπερμάρκετ: ένα προϊόν άριστης ποιότητας, ωραίου χρώματος, με ημερομηνία λήξης μετά από περίπου έναν χρόνο", χάρη στο αυξημένο ποσοστό ζάχαρης που περιέχει, ανέλυσε η Μαντ.
"Μειώνοντας το ποσοστό της ζάχαρης η μαρμελάδα θα χάσει τη χαρακτηριστική υφή της. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ομοιογενής μάζα για άλειμμα στο ψωμί, που δεν θα μοιάζει με τίποτα απ' όσα ξέρουμε", εξήγησε, εκφράζοντας ταυτόχρονα το φόβο ότι οι παρασκευαστές θα αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με φτηνότερα προϊόντα, κακής ποιότητας.
Ο κίνδυνος είναι να βρεθούν στο τραπέζι των Βρετανών "προϊόντα παραπλήσια με τις γαλλικές και τις γερμανικές μαρμελάδες ή, ακόμη χειρότερα, με τις αμερικάνικες", σχολίασε μιλώντας στο BBC.
Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο στηρίζει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι η μείωση της ζάχαρης στις μαρμελάδες "θα δώσει ώθηση στην οικονομία" καθώς "θα διευκολύνει τους Βρετανούς παραγωγούς να κάνουν εξαγωγές" και "θα επιτρέψει στους λάτρεις της μαρμελάδας σε όλο τον κόσμο να γευτούν την πεντανόστιμη βρετανική μαρμελάδα".