Στην Ουάσινγκτον γερμανική αντιπροσωπεία για τις παρακολουθήσεις

Αντιπροσωπεία της γερμανικής καγκελαρίας και των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να συνάψει μεσοπρόθεσμα με τις ΗΠΑ  συμφωνία, με την οποία η Ουάσινγκτον θα αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα κατασκοπεύει (στο εξής προφανώς) τη γερμανική κυβέρνηση ή τις γερμανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αμφισβητήσεις τις εκθέσεις ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ, αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν οι υποκλοπές έχουν σταματήσει (και πότε) ή εάν συμβαίνουν μέχρι σήμερα.  

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών Πληροφοριών BND Γκέρχαρντ Σίντλερ, διέψευσε  τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία κατασκόπευε τις ΗΠΑ στο έδαφός τους.

"Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών από τη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον", διαβεβαίωσε τον Λευκό Οίκο ο Σίντλερ. 

Χθες, κατά την διαδικασία ακρόασης στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, ο επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τζέιμς Κλάπερ και ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA),στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δήλωσαν ότι οι συμμαχικές χώρες της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιούσαν ή πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Πήραμε τις πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες 

Της παρακολούθησης το... κάγκελο-Η κατασκοπεία του αντιπάλου είναι ένα "σπορ" γνωστό από την αρχαιότητα αλλά όλοι ξαφνικά πέφτουν απο τα σύννεφα