Στο φως ο αμύθητος θησαυρός του αγίου προστάτη της Νάπολης

Μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές κοσμημάτων στον κόσμο, αφιερωμένη στον προστάτη άγιο της Νάπολης επίσκοπο του τρίτου αιώνα, San Gennaro , απλώνεται για πρώτη φορά στα μάτια του κοινού, σε μια άνευ προηγουμένου έκθεση.
Ο θησαυρός του San Gennaro (Άγιος Ιανουάριος) λέγεται ότι ανταγωνίζεται σε αξία τα κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος και των Ρώσων τσάρων.

Περιλαμβάνει μια μίτρα του επισκόπου επιστρωμένη με 3.964 πολύτιμα πετράδια, και ένα μεγάλο περιδέραιο του 1680 που αποτελείται από χιλιάδες πολύτιμους λίθους (φωτ), δωρεές από πολλούς εστεμμένους ηγεμόνες της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Μάλιστα, ανάμεσα στα "στολίδια" βρίσκεται και ένας σταυρός, δωρεά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Η πολύτιμη συλλογή εκτός από κοσμήματα περιλαμβάνει αγάλματα και θρησκευτικά αντικείμενα, όπως χρυσά δισκοπότηρα, τα οποία δωρήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων στον πολιούχο της Νάπολης.

Για αιώνες, ο θησαυρός του San Gennaro κρατήθηκε μακριά από το δημόσιο μάτι, φυλαγμένος σε ένα θησαυροφυλάκιο στο καθεδρικό ναό της Νάπολης.

Τώρα, για πρώτη φορά, 70 αριστουργήματα της συλλογής μεταφέρθηκαν με ένοπλη φρουρά και εκτίθενται σε ένα μουσείο στη Ρώμη.

Ο Gennaro, ήταν επίσκοπος της Νάπολης ο οποίος μαρτύρησε τον τρίτο αιώνα.

Τη δεκαετία του  1520 η Νάπολη χτυπήθηκε από ασθένειες, πολέμους και συχνές εκρήξεις του Βεζούβιου, Τότε,  οι κάτοικοι έταξαν ένα παρεκκλήσι στον San Gennaro για να φυλάσσονται εκεί οι δωρεές , σε αντάλλαγμα για την προστασία των αγίου.

Έκτοτε, ο Άγιος Ιανουάριος είναι ο πολιούχος της Νάπολης, που προστατεύει την πόλη και τους κατοίκους της από πολέμους, λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς.