Μα, αλήθεια η Μέρκελ εξεπλάγη με τις παρακολουθήσεις;

Όταν η Άγκελα Μέρκελ μεγάλωνε στην Ανατολική Γερμανία και μιλούσε στο τηλέφωνο με τους φίλους της, θυμάται συχνά που η μητέρα της της φώναζε εκνευρισμένη:" Κλείσε, κλείσε! Η Στάζι ακούει και καταγράφει τα πάντα", σύμφωνα με μια βιογραφία της σημερινής Γερμανίδας καγκελαρίου.  

Οι επίσημοι υπάλληλοι της Στάζι ανέρχονταν σε περίπου 91.000, οι ανεπίσημοι πληροφοριοδότες σε πάνω από 300.000, ενώ οι φάκελοι από τις παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών και ξένων ηγετών, ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια.

Την δεκαετία του 70, όταν η νεαρή τότε Μέρκελ έκανε αίτηση για μια δουλειά σε πανεπιστήμιο, την πλησίασε ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του "Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας" της Ανατολικής Γερμανίας και προσπάθησε να την "προσλάβει". Εκείνη τον απέρριψε, λέγοντας ότι δεν ήταν θέση κατάλληλη  γι 'αυτήν, είπε αργότερα η ίδια η Καγκελάριος σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση.

Ξέροντας λοιπόν από πρώτο χέρι τι σημαίνει κατασκοπεία και παρακολουθήσεις, πως μπορεί η 57χρονη σήμερα καγκελάριος να παρουσιάζεται έκπληκτη μπροστά στο σκάνδαλο των αμερικανικών υποκλοπών και μάλιστα να απορεί που την παρακολουθούσαν;

Επιπλέον, οι δικές της μυστικές υπηρεσίες στελεχώνονται σήμερα από άψογα εκπαιδευμένους και έμπειρους πρώην πράκτορες της Στάζι, - πιθανώς τα ίδια άτομα που κάποτε παρακολουθούσαν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα την νεαρή Μέρκελ-  όπως αποκάλυψε το Der Spiegel τον προηγούμενο μήνα.

Φαίνεται ότι, κάπου κατά μήκος της διαδρομής της από την ανατολική Γερμανία και στο  να γίνει καγκελάριος της ενωμένης Γερμανίας, η Μέρκελ προφανώς ξέχασε ότι υπάρχει πάντα ο φόβος της υποκλοπής.

"Η κυρία Μέρκελ παρακολουθείται από τότε που ήταν έφηβη", δήλωσε ο Frederick Forsyth, συγγραφέας θρίλερ και πρώην ανταποκριτής του Reuters στο Ανατολικό Βερολίνο. "Το μόνο πράγμα που με εκπλήσσει σχετικά με όλο αυτό το σάλο,  είναι ότι αυτό καταπλήσσει τους ανθρώπους".