Διπλωματική κρίση Ουάσινγκτον-Βερολίνου για το κινητό της Μέρκελ

Πόσο και πώς χρησιμοποιεί η Μέρκελ το κινητό της;

Αναταραχή και οργή έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η αποκάλυψη του Τύπου πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε ακόμη και το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτη συμπεριφορά", ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι μια γερμανική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.                      

Η ίδια η Μέρκελ ζήτησε χθες διευκρινίσεις από τον Ομπάμα,  λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου πως "οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου".

Προσερχόμενη σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι πλέον η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ χρειάζεται να αποκατασταθεί. "Είμαστε σύμμαχοι, όμως μια τέτοια συμμαχία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να υπάρχει κατασκοπεία ανάμεσα σε φίλους", υπογράμμισε η Μέρκελ.

Παρόλο που η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, ο Λευκός Οίκος απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι "δεν θα σχολιάζει δημοσίως κάθε υποτιθέμενη δραστηριότητα" των υπηρεσιών πληροφοριών ενώ την Τετάρτηείχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει τέτοιες παρακολουθήσεις στο παρελθόν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές- επί του παρόντος- "επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν τις πληροφορίες τους", ούτως ώστε να φροντίζουν για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων των ΗΠΑ χωρίς να προκαλούν ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους λέγοντας ότι "ασφαλώς έχει προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας".

Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται ότι θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες —μολονότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα— καθώς τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. 

Λάδι στη φωτιά από τη Guardian

Σαν επιβεβαίωση των πληροφοριών της γερμανικής κυβέρνησης , η Guardian δημοσίευσε σήμερα απόρρητο έγγραφο του Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών.  

Ωστόσο, τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους, αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.

Η Μέρκελ είναι εξαρτημένη από το κινητό της

Στα όρια της εξάρτησης από το κινητό της βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του στενού περιβάλλοντος της, η Γερμανίδα καγκελάριος. Στη Γερμανία συχνά την αποκαλούν "die Handy-Kanzlerin" ή "κινητή καγκελάριο".

Η ίδια έχει ξεχάσει πολλές φορές να κλείσει το τηλέφωνό της, ακόμη και στη διάρκεια επίσημων ομιλιών ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έχει πει ότι μιλάνε μεταξύ τους "στο κινητό και με γραπτά μηνύματα".

Το 2009 είχε αποκαλυφθεί ότι είχε κάνει μια ειδική παραγγελία κινητού στη Nokia με ειδικό σύστημα κρυπτογράφησης. Περίπου 5.250 υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν ανάλογο σύστημα στα κινητά τους.

Το Μάρτιο, η Μέρκελ έλαβε ως δώρο από τη Blackberry ένα νέο μοντέλο, το Secusmart Blackberry. Σε "αντάλλαγμα", η Blackberry διαφημίζει το μοντέλο της ως "το κινητό της καγκελαρίου". Το νέο αυτό μοντέλο επιτρέπει τρία modes λειτουργίας: προσωπικό, εμπιστευτικό και υψηλής ασφάλειας μεταφορά δεδομένων.

Η εξάρτηση του Μπαράκ Ομπάμα πάντως από το Blackberry του και η ανικανότητα του να χειριστεί ένα iPhone έχει πολλάκις δώσει τροφή για περιπαικτικά σχόλια στον αμερικανικό Τύπο.