Στη χώρα μας το γνωρίζουμε από... την καλή και την ανάποδη.
Ενώ το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα έφερε το θέμα πρώτο στην ατζέντα της κυβέρνησης της Ιταλίας.
Ο λόγος για το μεταναστευτικό και την έντονη συζήτηση που πλέον έχει ανοίξει στις χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Στη Γαλλία, η υπόθεση της απέλασης της 15χρονης Λεονάρντα στο Κόσοβο προκαλεί τριγμούς στην καρέκλα του Φρανσουά Ολάντ. Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, κάλεσε το Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Λεπέν ήρθε πρώτο στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στη χώρα.
Η πρόταση του προέδρου να επιστρέψει η Λεονάρντα στη Γαλλία μόνη της, χωρίς την οικογένειά της, δέχθηκε πυρά πανταχόθεν τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα από τα κόμματα της αριστεράς που συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία καθώς και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).
"Η σοσιαλιστική κακοφωνία για την υπόθεση Λεονάρντα", υπογραμμίζει η εφημερίδα Λιμπερασιόν, μοιάζει με "μπούμερανγκ για το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο δεν επεξεργάστηκε καθόλου τα θέματα που άπτονται της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ήταν στην αντιπολίτευση". Η Λιμπερασιόν βλέπει "αποσύνθεση της αριστεράς" λόγω της υπόθεσης.
Η εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση του σοσιαλιστή προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, που μετά την απέλαση της 15χρονης μίλησε για τις "αξίες στις οποίες η αριστερά δεν μπορεί να συμβιβαστεί δίχως να χάσει την ψυχή της".
Αναφέρεται επίσης στην επίμονη τοποθέτηση του Αρλέμ Ντεζίρ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος καλεί να επιτραπεί η επιστροφή στη Γαλλία όλης της οικογένειας Ντιρμπανί, ακόμα και μετά την παρέμβαση του προέδρου.
Με αφορμή ένα περιστατικό στη βουλή ο σοσιαλιστής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλης, βασικό στέλεχος του PS και ατυχήσας διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος δεν δίστασε να δηλώσει: "οι Γάλλοι έχουν αγανακτήσει πλέον με αυτήν την πολιτική τάξη που μοιάζει με ορνιθώνα και ο καθένας κακαρίζει προς κάθε κατεύθυνση".
Η υπόθεση εξέθεσε τον εύθραυστο χαρακτήρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αποδυνάμωσε το κύρος του Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου κατακρημνίστηκε στο ναδίρ του 23%.
Με αφορμή τις πολλές κατά μέτωπο επιθέσεις που δέχθηκε ο υπουργός εσωτερικών, ιδιαίτερα από στελέχη της αριστεράς, το περιοδικό Μαριάν εκτίμησε ότι "ο Μανουέλ Βαλς είναι το άλυτο πρόβλημα μιας αυτιστικής αριστεράς, για την οποία η λέξη "πραγματικότητα" είναι ανυπόφορη (. . .) της πιο ανόητης αριστεράς του κόσμου, η οποία προτιμά να καταγγέλει τον Βαλς, αντί να απαιτεί από τον Ολάντ να φέρει στη Βουλή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό—κάτι το οποίο είχε ανακοίνωσε στην αρχή της θητείας του, αλλά ανέβαλε στη συνέχεια".
Πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση της Λεονάρντα, εκτιμούν πολλοί σχολιαστές, "το σημαντικό θα είναι το να κατορθώσει τελικά αυτή η κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια αληθινή πολιτική για το μεταναστευτικό".
Την 31η Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εσωτερικών η μελέτη που έχει ζητήσει από κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση της νομοθεσίας παροχής ασύλου.
Η Γαλλία δέχεται ετησίως 62.000 αιτήσεις πολιτικού ασύλου και είναι ο δεύτερος κυριότερος προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γερμανία για τους μετανάστες.