Στοιχεία για την τουρκοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», από τα οποία προκύπτει ότι αυτή αποτελεί μια συστηματική και καλά οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας με απώτερο στόχο να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους. Χρησιμοποιώντας την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών», η οποία συστάθηκε από την 'Αγκυρα καθ' υπόδειξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η τουρκική πλευρά προχωρά στο σχέδιο της.
Το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα. Όμως η Τουρκία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» άλλες ενέργειες , που αφορούν στις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Μία από αυτές είναι η καταβολή αποζημίωσης στον ελληνοκύπριο και η εξαγορά της περιουσίας του. Δηλαδή, ενώ η θεραπεία για την οποία μιλούσε το ΕΔΑΔ είχε να κάνει περισσότερο με αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας, η Τουρκία την μετέτρεψε σε εξαγορά του ακινήτου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» τα δεδομένα επί του εδάφους έχουν ως εξής: Το σύνολο των κατεχομένων περιοχών (αυτό που οι ίδιοι οι Τούρκοι παρουσιάζουν ως «ΤΔΒΚ») είναι 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτά, ένα 23% είναι κρατική ιδιοκτησία (δηλαδή ανήκουν στη Δημοκρατία). Στο υπόλοιπο που απομένει το 78,6% είναι ελληνοκυπριακή ιδιωτική γη και το 21,4% τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη. Με πάρα πολύ απλά μαθηματικά, από τις 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα 771 τετρ. χλμ είναι κρατική γη, τα 2031 είναι ελληνοκυπριακή και τα 553 τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν δική τους γη 1.324 τετρ.χλμ και απομένουν τα υπόλοιπα 2031 τετρ.χλμ των Ελληνοκυπρίων. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρούν ως νόμιμους ιδιοκτήτες τους ελληνοκύπριους και ως εκ τούτου αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στην τουρκική πλευρά. Γι' αυτό προχώρησαν στον «νόμιμο» τρόπο τουρκοποίησης μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών».
Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μέσω αυτής της διαδικασίας να τουρκοποιήσουν γύρω στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνοκυπριακής γης. Αριθμός φαινομενικά μικρός, αφού φτάνει μόλις στο 0,6% του συνόλου της ε/κ ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Πλην όμως έχει δημιουργηθεί μια βάση, η οποία διαφοροποιεί ακόμα περισσότερα τα δεδομένα στο θέμα του εδαφικού.
Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια, που καταβάλλει η Τουρκία αλλά και το κατοχικό καθεστώς, να τουρκοποιήσει συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται ότι θα αποφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Τοποθετώντας κάποιος πάνω σ' έναν χάρτη τις περιοχές για τις οποίες δόθηκαν αποζημιώσεις μέσω της «επιτροπής», μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις προθέσεις των Τούρκων. Είναι οι περιοχές που επεκτείνονται σ' όλο σχεδόν το παραθαλάσσιο μέτωπο της επαρχίας Κερύνειας μέχρι και τις πλαγιές του Πενταδακτύλου. Ανάλογη εικόνα και στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου οι αποζημιώσεις καλύπτουν κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιες περιοχές, ξεκινώντας από βόρεια της πόλης των Βαρωσίων και επεκτείνονται μέχρι και το Ριζοκάρπασο.