Λουκέτο στον Cartier λόγω… απεργίας !

Αντιμέτωπο με απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του βρίσκεται το διάσημο γαλλικό κοσμηματοπωλείο Cartier, που ιδρύθηκε το 1847 και βρίσκεται στην καρδιά της πολυτελούς οδού de la Paix. 

Οι εργαζόμενοι στη μονάδα κατασκευής κοσμημάτων της Ρεν,έχουν κατέβει σε απεργία εδώ και τρεις ημέρες, ζητώντας αυξήσεις μισθών. Οι απεργοί απαιτούν αύξηση 200 ευρώ το μήνα, αλλά η διοίκηση προσφέρει μόνο 75 ευρώ.  Η απεργία αφορά μόνο τη μονάδα κατασκευής κοσμημάτων της Ρεν και όχι το κατάστημα Cartier στο Παρίσι.

"Είναι μια ιστορική στιγμή, είναι η πρώτη φορά, που γίνεται απεργία στο Cartier", δήλωσε μια στιλβώτρια κοσμημάτων, η οποία υποστηρίζει ότι μετά από 13 χρόνια στο κοσμηματοπωλείο ο μισθός της ανέρχεται "μόλις στα 1.300 ευρώ".  

Περίπου πενήντα εργαζόμενοι, ειδικοί χρυσοχόοι και αργυροχόοι, έφτασαν με πούλμαν από τη Ρεν, όπου εδρεύει η θυγατρική Cartier Joaillerie International (CJI), και συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Το Cartier είναι θωρακισμένο και οι μισθωτοί καταχρεωμένοι" και "Κακοπληρωμένοι εργάτες".

Όπως είπε ο Φλαβιέν Λακράμπ του συνδικάτου CGT, το κίνημά τους θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τον Λακράμπ και οι 70 εργαζόμενοι της μονάδας της Ρεν μετέχουν στην απεργία, ωστόσο η διεύθυνση του CJI σε  ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μόνο οι 46 από τους 96 απεργούν. Ο όμιλος απασχολεί συνολικά 700 υπαλλήλους. 

Το κοσμηματοπωλείο ιδρύθηκε το 1847 από το Louis Francois Cartier και έγινε διάσημο από τον εγγονό του, το Louis Cartier. Παρέμεινε υπό τον έλεγχο της οικογένειας μέχρι το 1964.

Σήμερα, ανήκει στον ελβετικό όμιλο Richemont, ιδιοκτησίας του οποίου είναι επίσης και άλλοι διάσημοι οίκοι, όπως οι Van Cleef et Arpels και Mont Blanc.