Η Καπέλα Σιστίνα κινδυνεύει

Τον κώδωνα του κινδύνου καταστροφής των αριστουργηματικών νωπογραφιών του Μιχαήλ Άγγελου στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, κρούει ο επικεφαλής των Μουσείων του Βατικανού. 

Ο Αντόνιο Παολούτσι ανακοίνωσε ότι οι νωπογραφίες "θαμπώνουν" λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς εκτίθενται σε ανοικτό περιβάλλον, χωρίς να προστατεύονται. 

Ο επικεφαλής εξέφρασε την ευχή το  νέο σύστημα κλιματισμού και καθαρισμού του αέρα, που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2014, να  περιορίσει το διοξείδιο του άνθρακα, τη σκόνη και την  υγρασία μέσα στο παρεκκλήσι, ώστε να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο ρύπανσης που καταστρέφει τα αριστουργήματα του Μικελάντζελο. 

Αν το σύστημα δεν αποδώσει, τότε το μουσείο θα αναγκαστεί να επιβάλει την "οδυνηρή" λύση του περιορισμού στον αριθμό των επισκεπτών. 

Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, περίπου 20.000 άτομα την ημέρα περνούν από το διάσημο παρεκκλήσι της  Καπέλα Σιστίνα, η οποία βρίσκεται μέσα  στο Αποστολικό Παλάτι, την επίσημη κατοικία του Πάπα και τελευταία αποκαταστάθηκε τη δεκαετία του 1990.

Όλο το παρεκκλήσι είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του, το 1508-1512 (φωτ).