Σε απεργιακό κλοιό και πάλι η Πορτογαλία

 

Τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2014,που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας,  πυροδότησαν ένα νέο κύμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε με την κήρυξη απεργιών και κινητοποιήσεων από πολλά συνδικάτα σήμερα.

Το κοινό μέτωπο των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση και το συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, κάλεσαν σε απεργία την 8η Νοεμβρίου.

Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε "15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου" καθώς και σε μια "πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου". 

Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών επίσης ετοιμάζονται να απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, και τα οποία πλήττουν κυρίως τους δημόσιους λειτουργούς.