Άταφη η σορός του ναζί εγκληματία πολέμου, Έριχ Πρίμπκε

Σωρεία αντιδράσεων αλλά και "πονοκέφαλο" στις ιταλικές αρχές έχει προκαλέσει το ζήτημα της κηδείας και της ταφής της σορού του πρώην αξιωματικού των ναζί και εγκληματία πολέμου Έριχ Πρίμπκε , ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη, σε ηλικία εκατό ετών.  

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο Πρίμπκε επρόκειτο να ενταφιαστεί στην Αργεντινή- όπου βρίσκεται και ο τάφος της συζύγου του- αλλά  το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να ενταφιαστεί στο έδαφός της Αργεντινής ο Ναζί εγκληματίας πολέμου και δεν θα δώσει την απαιτούμενη άδεια, για να εισέλθει στην χώρα το φέρετρο.

Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα τελεσθεί την Τρίτη σε εκκλησία της Ρώμης.  Όμως η Καθολική Επισκοπή της ιταλικής πρωτεύουσας απάντησε ότι δεν έχει διατεθεί καμία εκκλησία της Αιώνιας Πόλης.

Ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Ινιάτσιο Μαρίνο, δήλωσε ότι η ταφή του Πρίμπκε στην πρωτεύουσα "θα αποτελούσε κόλαφο για την πόλη, που τόσο υπέφερε από τη ναζιστική και φασιστική θηριωδία" και  υπενθύμισε ότιστις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την μεταφορά 1.024  Εβραίων της Ρώμης στο ναζιστικό   στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ΄ όπου επέστρεψαν ζωντανοί μόνο 16.

"Αν δεν μας δοθεί μια εκκλησία, είμαι έτοιμος να τελέσω την κηδεία και στη μέση του δρόμου", δηλώνει ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του Πρίμπκε, ο οποίος προσθέτει ότι "προσφέρθηκαν ήδη πολλοί τάφοι στο κεντρικό νεκροταφείο της Ρώμης Βεράνο, αλλά δεν σκοπεύει  να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση".

Ο Πρίμπκε είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από ιταλικό στρατοδικείο για το ρόλο του στη σφαγή 335 αμάχων, το 1994, από Γερμανούς στρατιώτες, στα Αρδεατικά Σπήλαια της Ρώμης. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του- και επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας- εξέτιε την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό, στο διαμέρισμα του δικηγόρου του.