Ενισχύονται οι “ευρωφοβικές” φωνές στην Ευρώπη

Άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "δείχνουν" οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και τα αποτελέσματα τοπικών εκλογών σε διάφορες χώρες. 

Στη Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, τη Φιλανδία, την Ιταλία και την Ολλανδία, οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Γερμανία: Στη Βουλή το AfD 

Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, το "ευρωφοβικό" κόμμα AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, θα διασφάλιζε την εκπροσώπησή του, όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στην Bundestag, καθώς έχει σήμερα την υποστήριξη του 6% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL και της επιθεώρησης Stern, πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν η CDU της καγκελαρίου Μέρκελ- και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό (45%) σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα (41,5%). Αντίθετα, μείωση του ποσοστού τους καταγράφουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα των Φιλελευθέρων (FDP) που πέφτουν από το 4,7% των βουλευτικών εκλογών στο 3%. Αναλυτές εκτιμούν ότι το AfD θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι θα ενισχύσει με την παρουσία του σημαντικά το ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο.

Αυστρία: Το 62% των πολιτών τάσσεται κατά των πακέτων βοήθειας

Ακόμη πιο ισχυρός είναι ο πολιτικός ευρωσκεπτικισμός στην Αυστρία. Σύμφωνα με έρευνα των Φριτς Πλάσερ και Φραντς Ζόμερ που δημοσίευσε η Wiener Zeitung, ενόψει των ευρωεκλογών που στην Αυστρία θα λάβουν χώρα στις 25 Μαΐου 2014, τα δύο μεγάλα και φιλοευρωπαϊκά κόμματα SPÖ (Σοσιαλδημοκράτες) και ÖVP (Συντηρητικοί) δεν θα πρέπει να αναμένουν θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ΕΕ, ενώ το 46% κατά. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο σκεπτικισμός αναφορικά με το κοινό νόμισμα, καθώς οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 51% θεωρούν ότι το ευρώ έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Μόνο το 42% είναι πεπεισμένο για τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος.

Στις βουλευτικές εκλογές, το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό FPÖ του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε σημείωσε άνοδο του ποσοστού του αγγίζοντας το 22%.  Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το 6% που έλαβε το λαϊκιστικό Stronach Team του αυστροκαναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω στις ευρωεκλογές το ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο της Αυστρίας.

 Παρόμοια είναι τα μηνύματα από τη Γαλλία. Στις τοπικές εκλογές, στο καντόνι Μπρινιόλ, ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο, διασφαλίζοντας το 40% των ψήφων ενώ δημοσκόπηση δείχνει την ακροδεξιά της Λεπέν ως πρώτο κόμμα. 

Ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος καταγράφεται και στην Ιταλία, όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει την υποστήριξη του 21% των Ιταλών.

Στην Ολλανδία, παρά την πρόσφατη εκλογική του ήττα, το λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς εξακολουθεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Στη Φιλανδία, η εκλογική δύναμη των "Πραγματικών Φιλανδών", που επίσης αντιτίθεται στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της κρίσης, αγγίζει το 20%.

 

Πηγή: Deutsche Welle