Ήθελαν να δολοφονήσουν τον Γκέρχαρντ Σρέντερ οι νεοναζί

Στο στόχαστρο της νεο-ναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας NSU, η οποία δολοφόνησε 10 ανθρώπους μεταξύ του 2000 και του 2006, αποκαλύπτεται σήμερα ότι είχε μπεί ο π΄ρωην Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

Το 2002, η NSU έκανε ένα φωτομοντάζ του τότε καγκελαρίου να φορά ένα αστέρι του Δαβίδ και από κάτω τις λέξεις: "Είσαι ο επόμενος!".

Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού στη δίκη του τελευταίου ζωντανού μέλους της ομάδας, Beate Zschäpe, κατά την έφοδο της αστυνομίας το 2002 στα γραφεία του κόμματος,  βρέθηκαν στα αρχεία των υπολογιστών πολλές φωτογραφίες του  τότε καγκελάριου με το σύμβολο των Εβραίων στο στήθος και το μήνυμα "Σρέντερ είσαι ο επόμενος"- αν και ο ίδιος δεν είναι Εβραίος. 

Οι αρχές υπέθεσαν τότε ο Γερμανός πολιτικός ήταν στη "λίστα" των τρομοκρατών νεοναζί , αλλά υπήρχε και η πιθανότατα αυτές oι φωτογραφίες απλά να προορίζονταν για "στάμαπα" επάνω σε μπλουζάκια της οργάνωσης.

Αντί να επιτεθεί σε υψηλού προφίλ στόχους, όπως πολιτικοί, η NSU δολοφόνησε εννέα μετανάστες, κυρίως καταστηματάρχες, οκτώ εκ των οποίων είναι τουρκικής καταγωγής και ένας Έλληνας. Επίσης η οργάνωση ευθύνεται και για τον θάνατο μια Γερμανίδας αστυνομικού, σε ένα "πάρτι" δολοφονιών, ληστειών και βομβιστικών επιθέσεων που διήρκεσε από το 2000 έως το 2006.

Η αστυνομία αρχικά είχε απορρίψει  το ενδεχόμενο ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικά κίνητρα μέχρι που - εντελώς τυχαία, μετά από μία ληστεία τράπεζας- ανακάλυψαν δύο από τα τρία μέλη που αποτελούσαν τον πυρήνα της οργάνωσης και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. 

Οι Uwe Böhnhardt και Uwe Mundlos αποκαλύφθηκαν το Νοέμβριο του 2011 και αυτοκτόνησαν μπροστά στους αστυνομικούς, ενώ ετοιμαζόταν να τους συλλάβουν.