Γυμνόστηθη εισβολή στην Ισπανική βουλή

Στο βήμα βρισκόταν ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλμπέρτο Ρουιζ Γκαγιάρν, όταν ξαφνικά την ομιλία του και την... γαλήνη στην αίθουσα διέκοψαν οι φωνές μιας γυμνής διαμαρτυρίας.

Τρεις ακτιβίστριες της οργάνωσης  Femen εισέβαλαν στο ισπανικό κοινοβούλιο και διέκοψαν με επεισοδιακό τρόπο την συνεδρίαση που βρισκόταν σε εξέλιξη, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, διαμαρτυρόμενες για το σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης να περιορίσει αυτό το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι γυναίκες μπήκαν στην αίθουσα, ανέβηκαν στον εξώστη όπου παρακολουθούσαν την συνεδρίαση οι πολίτες, έβγαλαν τα μπλουζάκια τους και άρχισαν να φωνάζουν "Η άμβλωση είναι ιερή". 

Μετα από αρκετή ώρα και τη σχετική αναταραχή,  οι αστυνομικοί κατάφεραν να τις ακινητοποιήσουν και τις οδήγησαν εκτός του κοινοβουλίου.

Οι ακτιβίστριες της Femen, που είναι γνωστές για τις γυμνόστηθες διαμαρτυρίες τους σε διάφορες χώρες του κόσμου, δεν είχαν ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Ισπανία μέχρι πρόσφατα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν, στα σχέδια του οποίου είναι να απαγορεύσει την δυνατότητα άμβλωσης στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, είπε ότι "αδυνατεί να καταλάβει" το νόημα του συνθήματος που φώναζαν οι ακτιβίστριες.

Σκοπός της κυβέρνησης να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις των νόμιμων εκτρώσεων, με την επιστροφή στο παλιό συντηρητικό καθεστώς που είχε όμως θεσπιστεί πριν 25 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό, ούτε ο εντοπισμός γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο θα αποτελεί έγκυρο λόγο για άμβλωση στην Ισπανία.

Ωστόσο ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα τόνισε ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα "να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην άμβλωση".